Bąbelki inaczej

Bąbelki inaczej

Gdzie zjeść w Warszawie?

Odpowiedź jest oczywista – w Bubbles! To wyjątkowe miejsce na mapie stolicy, w którym macie okazje spróbować niesamowitych bąbelków z całego świata w połączeniu z najsmaczniejszymi daniami w całym mieście. Szampan kojarzy się nam z ekskluzywnym trunkiem, po który sięgamy, aby świętować wyjątkowe okazje. W Bubbles tego luksusu można zasmakować na co dzień. Udowadniamy, że bąbelki pasują do każdego dania, podkreślając jego smak i wydobywając to, co najlepsze. Zapoznaj się z naszą ofertą?

Zastanawiasz się, gdzie zjeść w Warszawie, ale szukasz miejsca, które Cię zachwyci? Zajrzyj do Bubbles. W naszej ofercie znajdziecie zarówno klasyczne aromaty, intensywne smaki, jak i bardzo charakterystyczne wyjątkowe zapachy. Miłośnicy szampanów znajdą u nas to, co najlepsze. Amatorom kremowych faktur, delikatnych kwiatowych nut, bogatych aromatów i uwodzicielskich smaków zaproponujemy niezwykłe trunki. Połączenie ich ze specjałami pochodzącymi z Włoch, Hiszpanii oraz Francji sprawi, że wizyta w naszej restauracji zapadnie Wam w pamięć.

Chcąc zjeść na mieście w stolicy pytamy gdzie dobrze zjeść w Warszawie. Oczywiście tam gdzie są goście i smaczne jedzenie - Bubbles

Najlepsze Szampany

Szampan jest rodzajem najbardziej znanego wszystkim wina musującego. Prawdziwy szampan pochodzi oczywiście z Szampanii, północno-wschodniego rejonu Francji. Jest to główne miejsce produkcji szampanów ze względu na odpowiedni dla winorośli klimat i chłodne piwnicy, w których przechowuje się butelki. Szampania to rejon podziemnych i długich piwnic zapełnionych dochodzącym do siebie winem. Zimy są długie, chłodne i ostre, natomiast letnie pory roku nie są zbyt ciepłe. Winorośl, aby móc dać owoce odpowiednie do przerobienia na szampana, musi być silna, by przetrwać w trudnych warunkach. Mówi się o nim „napój królów i prezydentów”.
Do produkcji tego wyjątkowego napoju wykorzystuje się trzy szczepy winogron: białe – Chardonnay i dwa czerwone – Pinot Noir i Pinot Meunier. U nas znajdziecie szampany o drobnych malutkich bąbelkach oraz te z intensywnymi, trwałymi bąblami. Jeśli więc nie wiesz, gdzie zjeść w Warszawie, zapraszamy do Bubbles.

 

Produkcja szampanów

 

 

Tradycyjny sposób produkcji bez sztucznego nasycania dwutlenkiem węgla odróżnia go od innych win. Metoda najczęściej stosowana do produkcji szampanów zwana jest metodą szampańską lub tradycyjną. Charakterystyczne bąbelki tworzą się poprzez naturalny i długi proces fermentacji zachodzący już w butelkach po dodaniu odpowiedniej ilości cukru oraz drożdży. Tradycyjna produkcja szampana opiera się na podwójnej fermentacji – w kadziach i w butelkach. Pierwszy etap polega na wyprodukowaniu zwykłego wina białego tzw. assemblage. Musi on zawsze posiadać taki sam smak. Potem jest przelewanych do ciężkich szklanych butelek. To ten drugi etap, rozpoczynający się po zabutelkowaniu, sprawia, że powstają w nim specyficzne bąbelki. Martwe drożdże tworzą osad na dnie butelki. Usunięcie go jest bardzo ważnym etapem w produkcji szampanów. Obecnie zamraża się szyjki butelek albo obraca się je ręcznie. Ta druga metoda, stosowana jest do dziś w niejednej piwnicy winiarskiej. Są to metody kosztowne i czasochłonne. Szampan, aby był gotowy i otrzymał apelację AOC Champagne musi przeleżeć min. piętnaście miesięcy. Dzięki temu wydobywa się z winogron to, co najlepsze i produkuje szampany o najlepszym smaku.

 

Znaczenie i słodkość szampana

Jeśli dalej zastanawiacie się gdzie zjeść w Warszawie, to Bubbles podpowiada jak dobrać szampana wedle jego stopnia słodkości tzw. stopnia dosage, który zawsze jest napisany na etykiecie szampana. Bardzo rzadko spotykany szampan słodki „doux”, szampan do ciast, tortów i innych deserów „demi-sec” półsłodki. Trochę z mniejszą zawartością cukru „sec / dry”, choć również rzadko spotykane, tak samo, jak „extra-sec / extra-dry” półwytrawne. Najczęściej spotykanym i najpowszechniejszym rodzajem szampana jest wytrawne lub półwytrawne „brut” lub wytrawne „extra-brut”. Najnowszą kategorią wedle zawartego w szampanie poziomu cukru jest „brut nature”, „brut sauvage”, „brut zero”, „non dosé”, oznaczające bardzo wytrawnego szampana niezawierającego w ogóle cukru.

Chyba przekonaliście się, że pytanie „gdzie zjeść w Warszawie” przestaje mieć na znaczeniu, jeśli chodzi o znajomość kuchni, potraw czy sztuki szampanów w Bubbles. Szampan zawsze kojarzony jest z okazją do świętowania, a w tym również jesteśmy dobrzy. Najlepszym przykładem, kiedy pije się szampana, są urodziny, Nowy Rok, nowe mieszkanie czy też dość popularne „chrzczenie” statków. Coraz bardziej powszechne staje się podawanie szampanów do spożywanych dań i potraw, w czym jesteśmy najlepsi. Szampan ma wiele smaków, cytrusowy, jabłkowy, owoców leśnych, kwiatów, a także korzenny, waniliowy czy maślany. Każdy smakosz, także amator szampańskich smaków jest w stanie znaleźć swój ulubiony.

Już wiesz, gdzie zjeść w Warszawie, aby poznać wyjątkowe smaki potraw łączone z najlepszymi bąbelkami. Orzeźwiające smaki, owocowe bukiety i intensywny smak czekają na Ciebie. Zapraszamy!