Czekolada jest dobra na wszystko


Czekolada jest dobra na wszystko

Czekolada – dobra na wszystko! Czy istnieje jakakolwiek osoba, która w ogóle nie lubiłaby czekolady? No właśnie – słodki przysmak z ziaren kakaowca ma mnóstwo wielbicieli i znany jest ze swoich właściwości poprawiających nastrój. A lista zalet tej lubianej słodyczy jest znacznie dłuższa… W dodatku 12 kwietnia obchodzimy Dzień Czekolady – a to kolejny powód, by nie odmawiać sobie tego wyjątkowego smaku!

Niektórzy twierdzą, że Walentynki czy Halloween to niepotrzebne wymysły i chwilowa moda z zachodu. Inni argumentują, że każda okazja do świętowania jest dobra i należy ją wykorzystywać. Osoby należące do tej drugiej grupy z pewnością ucieszą się z tego, że 12 kwietnia wypada Dzień Czekolady – idealna okazja, by bez wyrzutów sumienia zajadać się tym słodkim przysmakiem (w końcu tradycję należy szanować, prawda?). Podobnie jak uwielbiany przez Polaków Tłusty Czwartek jest to jedno z najsłodszych i najbardziej smakowitych świąt. Oczywiście, smakoszy czekolady nie trzeba specjalnie przekonywać do jej jedzenia. Jednak często traktujemy je jak słabość i powód do wyrzutów sumienia. Ale czy słusznie? A co, jeśli powiemy Wam, że… czekolada jest zdrowa i wykazuje pozytywny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu?

czekolada - Bubbles blog

1. Poprawia nastrój

Kiedy mamy chandrę lub przytrafi nam się coś nieprzyjemnego, intuicyjnie sięgamy po coś słodkiego, najlepiej z dużą ilością czekolady. Dlaczego tak się dzieje? Okazuje się, że w tym przypadku przeczucie nas nie zawodzi: czekolada (zwłaszcza ta z dużą zawartością kakao) ma w sobie sporo magnezu – pierwiastka, który wykazuje pozytywny wpływ na nasz nastrój, a nawet bywa stosowany w profilaktyce depresji. Jeśli ciągle czujemy się przygnębieni, ospali i brakuje nam energii, być może świadczy to o niedoborze tego składnika. Ponadto czekolada wzmaga wydzielanie serotoniny, czyli tzw. hormonu szczęścia.

2. Wspomaga pracę serca

Poprawa nastroju to niejedyna korzyść z diety bogatej w magnez. Pierwiastek ten jest niezbędny dla przebiegu ponad 100 procesów zachodzących w organizmie – w tym dla prawidłowej pracy mięśni i serca. Okazuje się, że czekolada podwyższa poziom tzw. dobrego cholesterolu oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia stanów zapalnych. W dodatku obecne w tym produkcie flawonoidy zapobiegają zakrzepom. Regularne spożywanie czekolady (oczywiście, w rozsądnych ilościach) zmniejsza ryzyko zawału aż o 30 procent.

3. Pozytywnie działa na pracę mózgu

Kakao zwiększa poziom arachidonoiloetanolamidu – neuroprzekaźnika, który usprawnia komunikację pomiędzy mózgiem i pozostałymi komórkami nerwowymi. Nie bez przyczyny uczniowie i studenci często „wspomagają się” czekoladą podczas nauki. Jej jedzenie pobudza, dodaje energii, wspomaga myślenie oraz zapamiętywanie. W dodatku regularne spożywanie czekolady zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera.

4. Spowalnia procesy starzenia

Przeciwdziałanie chorobom związanym z podeszłym wiekiem to niejedyny powód, dla których wielbiciele czekolady łagodniej się starzeją. Ich ulubiony przysmak (a raczej obecne w nim kakao) zawiera silne antyoksydanty, które niwelują działanie niebezpiecznych wolnych rodników, a tym samym chronią przed zniszczeniem np. włókna kolagenu i elastyny. Innymi słowy – jedzenie czekolady powoduje, że mamy mniej zmarszczek, a nasza skóra dłużej pozostaje jędrna i gładka. Oprócz tego ma ona ładniejszy koloryt i zwiększa się jej podatność na szkodliwe działanie promieni UV (co jednak nie zwalnia nas z konieczności używania kremów z filtrem!). Oprócz jedzenia czekolady możemy stosować również kurację zewnętrzną: masaże czekoladowe lub maseczki na twarz zawierające ten produkt.

5. Poprawia libido

Nie bez powodu czekoladę często określa się mianem afrodyzjaku. Jako że przysmak ten poprawia krążenie krwi oraz poprawia nastrój, w naturalny sposób przyczynia się także do zwiększonego apetytu na miłosne igraszki. Czekolada stanowi idealny poczęstunek na randce: jest aromatyczna, a zarówno jej smak, jak i zapach pobudzają zmysły. Dzięki temu, że nasza krew lepiej krąży, możemy również liczyć na intensywniejsze doznania seksualne.

czekolada - Bubbles blog

6. POZYTYWNIE WPŁYWA NA WZROK

Zawartość antyoksydantów sprawia, że czekolada chroni nasze oczy przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Ponadto po raz kolejny mamy okazję doświadczyć korzyści płynących z lepszego krążenia – dzięki niemu nasze widzenie jest wydajniejsze. Ponadto czekolada zawiera witaminę A, która odpowiada m.in. za produkcję chroniących oko śluzu i łez, a także poprawia kontrast widzenia, dzięki czemu dostrzegamy więcej nawet w niesprzyjających warunkach.

7. czekolada Przeciwdziała nowotworom

Obecne w czekoladzie flawonoidy pomagają w walce z wolnymi rodnikami, które przyspieszają procesy starzenia oraz przyczyniają się do występowania stanów zapalnych w organizmie. Obecny w tym przysmaku błonnik przeciwdziała także wystąpieniu raka odbytu. Ponadto kakao jest bogate w proantocyjanidyny, czyli składnik, który chroni organizm przed czynnikami kancerogennym, a także oczyszcza go z toksyn.

CZEKOLADOWY ZAWRÓT GŁOWY W BUBBLES!

Z okazji Dnia Czekolady, w dniach 12-14 kwietnia, serwujemy w Bubbles  specjalne menu czekoladowe. Serdecznie zapraszamy na czekoladowe kluski kładzione z białym serem i owocami albo racuchy z czekoladą i żurawiną. Będzie pysznie!