Kuchnia polska – dlaczego warto się na nią skusić?


Kuchnia polska – dlaczego warto się na nią skusić?

Czy kuchnia polska jest popularna w naszym kraju? Od jakiegoś czasu świat stał się bardziej otwarty, a co za tym idzie – zamiast zamykać się w obrębie własnej kultury, zaczęliśmy przejmować elementy pochodzące z innych. Oglądamy amerykańskie filmy, używamy francuskich kosmetyków i jeździmy niemieckimi samochodami. Również na naszych talerzach coraz częściej lądują dania kuchni azjatyckiej, włoskiej czy meksykańskiej. Niejednokrotnie zapominamy przy tym o zaletach rodzimych potraw. To błąd: kuchnia polska jest niezwykle bogata oraz oryginalna i warto się do niej przekonać.

Oczywiście, nie istnieje na świecie kuchnia, która stanowiłaby dziedzictwo wyłącznie jednego narodu i byłaby wolna od obcych wpływów. Kuchnia polska naleciałości żydowskie, niemieckie, francuskie czy włoskie. Rodzime dania raczej nie należą do lekkich i dietetycznych: przeważają tu węglowodany (np. w postaci kasz, ziemniaków oraz dań mącznych), często spożywa się również mięso oraz grzyby. Lubimy ostre i słone smaki, a także nie przez wszystkich doceniane kiszonki. Do najpopularniejszych polskich potraw należą: kotlety mielone i schabowe, pierogi, różnego rodzaju ciasta (takie jak sernik, makowiec, piernik, babka czy jabłecznik), gołąbki, kasza, kluski, golonka, bigos, pieczywo, potrawy z kapusty, ziemniaki, zupy (m.in. pomidorowa, rosół, żurek, barszcz, ogórkowa, krupnik czy kapuśniak), flaki i kiszone ogórki lub kapusta. W przeciwieństwie do wielu innych krajów Europy rzadko pija się tu wino – na naszych stołach zdecydowanie częściej goszczą wódka i piwo.

Jedną z najbardziej typowych polskich potraw jest bigos. Jest to specyficzne danie przygotowane na bazie kiszonej kapusty, z dodatkiem grzybów leśnych, mięsa oraz suszonych śliwek. Choć nasze upodobanie do kiszonek wzbudza liczne kontrowersje wśród zagranicznych gości, wizyta w Polsce nie może obyć się bez skosztowania naszego słynnego bigosu. Na szczęście, wiele obaw znika od razu po jego spróbowaniu – choć jego smak jest bardzo charakterystyczny i intensywny, nieodmiennie znajduje liczne grono swoich entuzjastów.

Kolejną równie kontrowersyjną, co typową dla polskiej kuchni potrawą jest żurek. Jest to zupa przyrządzana na bazie zakwasu z mąki żytniej, któremu zawdzięcza swój charakterystyczny, kwaśny smak. Bywa gotowana z wywarem z kości i warzyw, suszonymi grzybami, kiełbasą, wędzonym boczkiem, żeberkami, ogonem wieprzowym, mlekiem lub śmietaną. Czasami podawana jest w wydrążonym bochenku chleba, a nieodzownymi dodatkami są ziemniaki oraz jajko ugotowane na twardo. Smak żurku trudno porównać z czymkolwiek innym. Stanowi jeden z naszych znaków rozpoznawczych i zarazem najsmaczniejszych potraw, dlatego kuchnia polska uważana jest za smaczną.

Myśląc kuchnia polska, nie sposób nie myśleć o pierogach. Przygotowuje się je, wypełniając różnymi farszami kawałki elastycznego ciasta, które następnie zlepia się w charakterystyczny sposób i gotuje w osolonej wodzie (rzadziej: smaży lub piecze). W roli nadzienia najczęściej występują: mięso, grzyby, kapusta kiszona, tzw. ruski farsz powstały z twarogu i ziemniaków oraz owoce. W przeciwieństwie do dwóch pierwszych pozycji, pierogi raczej nie budzą niczyjego oporu, znajdując wielu wielbicieli wśród obcokrajowców. Trudno się temu dziwić: jest to nie tylko niezwykle smaczne, ale również tanie i sycące danie.

kuchnia polska, Bubbles pierogi

 

Bardzo typową zupą, która gości w każdą niedzielę w wielu polskich domach, jest rosół. Niektórym może wydawać się jedynie bazą do innych zup, stanowi on bowiem doprawiony wywar z warzyw oraz różnego rodzaju mięs (kury, kaczki, wołowiny lub baraniny). Składniki umieszcza się w zimnej wodzie, którą następnie doprowadza się do lekkiego wrzenia i dość długo gotuje, dzięki czemu wywar staje się aromatyczny i esencjonalny. Rosół podaje się zwykle z makaronem lub kluskami lanymi.

Kolejną typową i jednocześnie budzącą kontrowersję zupą są flaki. Potrawa ta budzi opór nie tylko w przybyszach z innych krajów – również wielu Polaków uważa ją za egzotyczną i nie wyraża chęci choćby jej skosztowania. Jej nazwa nie jest pomyłką ani metaforą – flaki faktycznie przyrządza się z oczyszczonych i pokrojonych w cienkie paski fragmentów żołądka wołowego (czasami używa się także żołądków wieprzowych lub żołądków zwierząt leśnych takich jak jeleń, łoś czy daniel). Składniki te gotuje się w zupie do miękkości i najczęściej mocno doprawia, używając do tego np. imbiru, papryki, gałki muszkatołowej oraz pieprzu. Choć flaki stanowią jedną z najmniej lubianych przez obcokrajowców polskich potraw, od lat znajdują również swoich gorących zwolenników.

Mówiąc o rodzimej kuchni, nie można pominąć także kotleta schabowego. Kuchnia polska z niego słynie. Jest to mocno rozbity kawałek schabu (z kością lub bez) smażony w panierce, z reguły podawany w towarzystwie ziemniaków i surówki lub zasmażanej kapusty. Choć danie to nie należy do lekkostrawnych, cieszy się ogromnym powodzeniem zarówno wśród naszych rodaków, jak i turystów z zagranicy.

Jak widać, kuchnia polska obfituje w wiele pysznych, a także zaskakujących dań. Zanim na dobre porzucimy ją na rzecz japońskiego sushi, amerykańskich burgerów czy włoskich makaronów, upewnijmy się, że dobrze ją poznaliśmy. Naprawdę warto!

+ There are no comments

Add yours