Raclette – prosty sposób na kulinarną zabawę


Raclette – prosty sposób na kulinarną zabawę

Raclette to nie tylko ładnie brzmiące słowo – pod tą nazwą kryje się przepyszne danie, które łączy w sobie wspaniały smak, efektowność oraz łatwość wykonania. Świetnie nadaje się zarówno na imprezy, podczas których chcemy zaimponować gościom, jak i na spokojne wieczory w domu, kiedy mamy ochotę na małą, kulinarną przyjemność. Czym jest raclette i jak je przyrządzić?

Wielu z nas ma silne przekonanie, że gotowanie jest zajęciem dla wybranych – osób, które mają talent, dużo czasu i cierpliwości. Tymczasem przygotowywanie smacznych dań może być świetną zabawą i odskocznią od codziennych problemów. W dodatku każdy z nas z łatwością może znaleźć potrawy, które odpowiadają jego umiejętnościom. Obok bardzo pracochłonnych, skomplikowanych specjałów istnieje całe mnóstwo przysmaków, które wymagają bardzo niewielkich umiejętności oraz nakładów pracy. Wszystko zależy od nas i naszych potrzeb. W dodatku nie należy sugerować się pozorami – czasem pod wyszukaną nazwą i efektownym wyglądem oraz smakiem kryje się coś niezwykle łatwego i szybkiego w przygotowaniu.

Skąd wywodzi się raclette?

raclette - Bubbles bar blog

Polacy coraz chętniej eksperymentują i próbują nowych, często egzotycznych smaków. Zajadamy się daniami włoskimi, azjatyckimi, greckimi czy tureckimi, jednak wciąż istnieje mnóstwo kuchni, które pozostają dla nas niemal nieodkryte. Tak właśnie jest m.in. z kuchnią szwajcarską – większość z nas słyszała przede wszystkim o fondue, które polega na przygotowaniu gorącej mieszanki sera i białego wina, a następnie maczaniu w nim pieczywa lub warzyw. Raclette także stanowi danie kuchni szwajcarskiej i również bazuje na serze.

Tradycja przygotowywania raclette jest bardzo stara – jej początku sięgają średniowiecza. To właśnie wtedy alpejscy pasterze odkryli, jak smaczny może być ser rozpuszczony na rozżarzonych kamieniach. Inna wersja tej potrawy przyrządzana była poprzez umieszczenie krążka sera w specjalnie do tego przeznaczonym pojemniku i powieszenie go nad paleniskiem.

Kiedy ser lekko się stopił, miękka warstwa zeskrobywana była za pomocą specjalnego skrobaka (stąd nazwa dania: „raclette” pochodzi of francuskiego słowa „racler”, które oznacza „skrobać”) i można było posmarować nią np. kromkę chleba. Dzisiaj nieco udoskonalono (a z pewnością ułatwiono) tę procedurę. Obecnie mamy do dyspozycji specjalne, niewielkie urządzenie elektryczne, które również nosi nazwę „raclette” (lub „racletton”). Grill stawiany jest na stole, a na samym urządzeniu umieszcza się kilka małych patelni, na których każdy biesiadnik może przygotować własną porcję przysmaku. Jest to fantastyczny pomysł na wspólne gotowanie połączone ze spotkaniem towarzyskim (to samo można zresztą powiedzieć o fondue). Na patelence można umieścić nie tylko ser – każdy uczestnik zabawy może samodzielnie skomponować własną zapiekankę, do podstawowego składnika dodając np. gotowane ziemniaki, cukinię, cebulę, bakłażany, pomidory, bekon, inne rodzaje mięsa, krewetki lub owoce takie jak figi czy gruszki. Kiedy całość się podpiecze, podajemy ją w towarzystwie kawałków bagietki, również przypieczonych na płycie.

Do przygotowania raclette można użyć rozmaitych serów: dobrze sprawdzają się sery pleśniowe, niebieskie oraz twarde, żółte odmiany. Najlepszy jest jednak ser raclette, czyli pochodzący ze Szwajcarii (choć popularny również we Francji) pełnotłusty, średnio twardy ser, który dojrzewa przez okres minimum 3 miesięcy. Może być zarówno delikatny, jak i ostry w smaku, a produkuje się go z mleka niewzbogacanego o żadne dodatki.

raclette - Bubbles bar blog

 

Dlaczego warto spróbować raclette?

Niewątpliwą zaletą raclette jest fakt, iż jest to danie bardzo oryginalne i efektowne, przepyszne, a zarazem bajecznie proste w wykonaniu. Z pewnością każdy z nas wie, jak wiele pracy, wysiłku i nakładów czasu potrzeba, by przygotować przyjęcie dla rodziny lub znajomych. Wielogodzinne stanie w kuchni potrafi przyćmić nawet największą radość z wizyty bliskich i wspólnego świętowania. Wybór raclette oszczędza nam stresu, ponieważ aby przygotować ten smakołyk, wystarczy kupić dobrej jakości składniki i przygotować je do podania. Cała reszta odbywa się już przy stole, z udziałem naszych gości. Dzięki temu raclette to propozycja dla wszystkich tych, którzy są zabiegani lub nie czują się zbyt dobrymi kucharzami. Kolejnym plusem tej potrawy jest jej uniwersalność. Świetnie sprawdzi się zarówno na randce, niezobowiązującym spotkaniu z przyjaciółmi, jak i nieco bardziej uroczystym przyjęciu, np. urodzinowym.

Istnieje kilka różnych odmian raclette. Wersja podstawowa zakłada ok. 200-300 g sera na każdego uczestnika spotkania oraz różnorodne dodatki: gotowane ziemniaki, inne warzywa, owoce morza lub mięso. Raclette tradycyjnie podaje się również z korniszonami, piklowaną cebulką lub marynowanymi pieczarkami. Jeśli będziemy potrzebowali odmiany od tradycyjnej odmiany raclette, możemy zdecydować się na wersję z polentą. Zamiast ziemniaków podajemy właśnie polentę (pełną łyżkę na porcję) – może być podana na zimno lub podsmażona i chrupiąca. Inną bardzo smaczną propozycją jest zaserwowanie raclette z cienkimi plastrami smażonego boczku.