Wywiad z Szefem Kuchni Bubbles Bar


Wywiad z Szefem Kuchni Bubbles Bar

20 października obchodzimy Międzynarodowy Dzień Szefa Kuchni. To doskonała okazja, aby przedstawić Państwu szefa kuchni Bubbles Bar, Seweryna Piechowicza, który stoi na czele kilkunastoosobowej załogi, dbającej o to, aby nasi Goście opuszczali progi Bubbles Bar, nasyceni i w pełni usatysfakcjonowani zarówno ze smaku i różnorodności potraw, jak i z estetyki ich podania.

 

Skąd wziął się pomysł żeby być kucharzem?

To przyszło samo, już od najmłodszych lat musiałem sobie radzić w kuchni i tak mi zostało do teraz.

Czy każdy, kto umie gotować może być kucharzem? Czy jednak trzeba mieć do tego powołanie?

Żeby zostać kucharzem nie wystarczy sama umiejętność gotowania. Trzeba pamiętać o tym, że jest to bardzo ciężka fizyczna i nieco stresująca praca, więc nie każdy daje radę.  Pasja do gotowania na pewno w niej pomoże. Zresztą jak w każdej pracy.

Jakie cechy osobowość musi posiadać Szef Kuchni?

Szef kuchni musi umieć zarówno zarządzać jak i uważnie słuchać współpracowników i gości. Być otwartym na nowe doświadczenia i nie bać się eksperymentować

W gastronomii, jak w każdej branży panują okresowe mody, z jakimi trendami mamy teraz do czynienia i jak przekładają się one do karty dań w Bubbles Bar?

W Bubbles staramy się nie gonić za modą, jednak uważnie śledzimy trendy. Z tych obecnych, które nam się podobają to wykorzystywanie produktów regionalnych, dlatego można u nas spróbować najlepszych polskich serów zagrodowych, wędlin regionalnych czy Kumpiaka – polskiej szynki dojrzewającej.

Jakie jest Twoje ulubione danie, które serwujesz bliskim?

W domu odpoczywam od gotowania, taki odpoczynek jest niezbędny dla zachowania zdrowej równowagi. Szefem kuchni w domu jest żona. Ale mam ulubione danie, jest nim Kiszka ziemniaczana, którą robiła moja babcia i które ja próbuję powtórzyć .

Międzynarodowy Dzień Szefa Kuchni w BubblesNa jesień w kuchni królują grzyby, prosimy o prosty przepis na danie z grzybami w roli głównej.

Kurki w śmietanie z szalotką, czosnkiem i świeżą natka. Taki bardzo prosty prosty, lecz przepyszny sos nadaje się zarówno do mięsa jak również do potraw bezmięsnych np. kopytek. Świetnie uzupełni smak każdego dania, a przygotowanie go zajmuje dosłownie chwilę.

 

+ There are no comments

Add yours