Awokado – dlaczego warto je jeść?


Awokado – dlaczego warto je jeść?

Już jakiś czas temu dietetycy i wszyscy fani zdrowego stylu życia oszaleli na punkcie awokado. Ten niepozorny, mało wyrazisty owoc jest prawdziwą kopalnią składników odżywczych! W dodatku okazuje się, że jest bardzo uniwersalny w kuchni i można wykorzystać go na wiele różnych sposobów. Dlaczego warto włączyć awokado do swojego codziennego jadłospisu?

Awokado bywa nazywane również smaczliwką oraz gruszką aligatora. Niektórzy unikają jego spożywania ze względu na sporą zawartość tłuszczu i kalorii, jednak zupełnie niesłusznie – umiejętnie stosowane, awokado stanowi prawdziwego sprzymierzeńca wszystkich osób dbających o linię. W dodatku ma również wiele innych wartości odżywczych i z powodzeniem bywa wykorzystywane do niwelowania mnóstwa różnorodnych dolegliwości.

awokado - dlaczego warto je jeść - Bubbles bar

Zanim zdecydujemy się na użycie tego niezwykłego owocu w swojej kuchni, należy upewnić się, że kupiony przez nas produkt jest świeży i odznacza się dobrą jakością. Niestety, awokado nie rośnie w Polsce, ponieważ można hodować je wyłącznie w klimacie tropikalnym. Z tego powodu nie możemy liczyć na krajowe owoce. Oglądając je w sklepie, należy zwrócić uwagę na to, czy mają skórkę bez skazy oraz czy są wyczuwalnie miękkie – tylko wtedy możemy mieć pewność, że rzeczywiście są dojrzałe.

Awokado najczęściej wykorzystuje się do przyrządzenia guacamole, ale sprawdza się także w innych formach. Możemy dodawać je do sałatek, roladek z tortilli, omletów, jajecznicy, koktajli, kanapek, makaronów oraz zup kremów. Sprawdzają się również zapiekane z dodatkami (np. z jajkiem i wędzonym łososiem lub kurczakiem i warzywami). Dlaczego warto wypróbować te pomysły?

1. Awokado wspomaga odchudzanie

Awokado ma w sobie sporo tłuszczu (ok. 20-30%) oraz kalorii (221 kcal w 100 g), wobec czego wiele osób dbających o linię unika jego spożywania. To błąd: zawarte w nim tłuszcze to przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe, które zmniejszają ryzyko miażdżycy, obniżają poziom „złego” cholesterolu oraz poprawiają nasz metabolizm. Nie bez znaczenia jest również fakt, iż ten owoc ma w sobie sporo błonnika. Badania wykazały, że osoby jedzące awokado szybciej chudną – zwłaszcza w okolicy brzucha.

2. Zawiera dużo cennych witamin oraz minerałów

Awokado ma w sobie sporo magnezu, potasu, kwasu tłuszczowego omega-3 oraz kwasu foliowego. Ponadto owoc ten zawiera dużo witaminy C, A i E oraz trochę witamin z grupy B. Warto podkreślić, że spożywanie świeżego awokado zwiększa wchłanianie beta-karotenu oraz przekształcanie nieaktywnej witaminy A w postać czynna.

awokado - dlaczego warto je jeść - Bubbles bar

3. Spowalnia starzenie

Awokado pomaga oczyścić organizm z toksyn, a ponadto wspiera zwalczanie wolnych rodników. Zawarta w nim witamina A jest silnym przeciwutleniaczem, który poprawia zdrowie naszej skóry, a glutation wspiera pracę układu immunologicznego.

4. Pozytywnie wpływa na zdrowie oczu

Awokado zawiera luteinę oraz zeaksyntynę, które wykazują pozytywne oddziaływanie na zdrowie naszych oczu. Oprócz tego jest bogate w fitozwiązki, czyli polifenole i flawonoidy, mające działanie przeciwzapalne. Regularne jedzenie tego owocu zapobiega pojawiającym się z wiekiem zwyrodnieniom plamki żółtej i zaćmy.

5.Wspomaga pracę mózgu

Potas pomaga dotlenić nasz mózg, co z kolei poprawia naszą koncentrację uwagi, pamięć i procesy myślowe. Warto zwrócić uwagę na fakt, iż awokado zawiera więcej pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka niż krowie mleko. Białko zaś dostarcza organizmowi aminokwasu zwanego tyrozyną, który również wykazuje pozytywne oddziaływanie na pracę naszego mózgu. Warto jeść ten owoc zwłaszcza w okresach wzmożonego wysiłku umysłowego, np. podczas sesji egzaminacyjnej na studiach. Ponadto połączenie witaminy E oraz kwasów tłuszczowych omega-3 zapobiega rozwojowi choroby Alzheimera, a nawet cofa jej objawy, takie jak proces utraty pamięci.

6. Chroni serce i układ krwionośny

Awokado można stosować także w ramach profilaktyki chorób serca, a nawet u osób, które już cierpią na jakieś choroby tego organu (oczywiście, jako uzupełnienie farmakoterapii, a nie jako jej zamiennik!). Owoc ten zawiera dużo potasu, który pomaga w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego i kontrolowaniu odpowiedniego poziomu ciśnienia krwi oraz reguluje gospodarkę elektrolitową. Z kolei kwas foliowy i witamina B6 regulują poziom homocysteiny, która w nadmiarze prowadzi do chorób serca.

awokado - dlaczego warto je jeść - Bubbles bar

7. Uszczęśliwia i poprawia nastrój

Osoby zestresowane oraz posiadające skłonność do nerwic powinny spożywać spore ilości magnezu, który ma fantastyczny wpływ na zdrowie psychiczne. Jego niedobór może być jednym z czynników ryzyka depresji, lęków oraz syndromu chronicznego zmęczenia. Ponadto awokado zawiera sporo kwasu foliowego, który jest warunkiem produkcji tzw. hormonów szczęścia, czyli serotoniny i noradrenaliny. Badania wykazały, że ok. 30% pacjentów z depresją i innymi zaburzeniami afektywnymi wykazuje niedobór kwasu foliowego w organizmie. Serotonina sprawia, że mamy lepszy nastrój, jesteśmy zrelaksowani i uspokojeni, natomiast noradrenalina pomaga nam w utrzymaniu odpowiedniego poziomu aktywności w ciągu dnia.