Grzybobranie
Wspólne chwile spędzone na poszukiwaniu tych wyjątkowo aromatycznych, jesiennych skarbów, to wyjątkowy czas dla całej rodziny. Dla początkujących, jak i doświadczonych miłośników grzybów, postanowiliśmy przypomnieć najważniejsze zasady, które powinny nam towarzyszyć podczas wyprawy na grzybobranie.
Przy sprzyjających warunkach na grzybobranie możemy się wybrać już w maju, jednak miesiące na prawdziwe zbiory to wrzesień i październik. Przy ciepłej, lecz zmiennej aurze możemy być pewni, że z lasu wyjdziemy z obfitymi zbiorami. Po ciepłych i wilgotnych dniach możemy śmiało wyruszyć na poszukiwania. Wśród sosen i świerków, możemy znaleźć pięknego borowika. Koźlaki pod brzozami, topolami i osikami. Przy poszukiwaniu dorodnego maślaka warto wytężyć wzrok pod modrzewiami w wysokiej trawie. Pomiędzy wilgotną trawą, łatwo znajdziemy podgrzybki, które odnajdziemy niemal wszędzie. Jakie są najważniejsze zasady, którymi musicie się kierować, by leśną wyprawę an grzybobranie zaliczyć do udanych i bezpiecznych?
Udane grzybobranie – najważniejsze zasady:
– Najważniejsza zasada! Zbieraj wyłącznie te grzyby, do których nie masz najmniejszych wątpliwości czy są jadalne. Niektóre rodzaje grzybów są bardzo do siebie podobne i nie trudno o pomyłkę. Oprócz koszyka na grzyby zabieraj również podręczny atlas grzybów. Jeśli nie jesteś do końca pewny swojego znaleziska, nie zabieraj go do domu.
– Nie zbieraj małych, jeszcze niewyrośniętych grzybów. Przy takich zbiorach, jeszcze łatwiej o ewentualną pomyłkę. Grzyby muszą być na tyle duże, byś bez problemu widział na pierwszy rzut oka, wszystkie jego charakterystyczne cechy.
– Nie wierz wszystkim metodom rozpoznawania trujących odmian grzybów tj. gorzki smak czy zabarwienie cebuli podczas gotowania z grzybami. Takie metody mogą okazać się bardzo złudne i niebezpieczne dla zdrowia.
– Zapomnij o reklamówkach! Zbieraj grzyby najlepiej do koszyka wiklinowego lub pojemników, które przepuszczają powietrze. Dzięki temu unikniesz parowania, zaparzenia grzybów oraz pojawianiu się pleśni.
– By uniknąć nieprzyjemnych, swędzących bąbli i zadrapań po leśnych wojażach, pamiętajcie o odpowiednim ubiorze.
Początkujący miłośnicy poszukiwania grzybów często zbyt szybko rezygnują z dalszych poszukiwań po znalezieniu jedynie mało przyjaznych dla naszego zdrowia i życia okazów. Nie poddawajcie się! To bardzo dobry znak na dalsze poszukiwania. Po pierwsze, jesteś w lesie w którym rośnie cokolwiek! Po drugie, grzyby jadalne lubią towarzystwo swoich mniej jadalnych kolegów. Zamiast się zniechęcać, rozejrzyjcie się. Gdy już znajdziecie swojego tak długo wyczekiwanego prawdziwka lub maślaka, szukajcie dalej. Prawdopodobnie w niewielkiej odległości znajdziecie jego rodzeństwo.
Gdy już znaleźliście tego jednego, tak długo wyczekiwanego, musicie również wiedzieć, jak prawidłowo zebrać go do swojego koszyka. Istnieją dwie szkoły. Jedna to wycinanie grzybów ostrym nożem przy samej ziemi. Druga, delikatne wykręcenie grzyba z podłoża.
Mrożenie i suszenie grzybów
Po powrocie z wielkich zbiorów, czas na zastanowienie się co zrobić z naszymi skarbami. Wyjmijcie wszystkie znaleziska i jeszcze raz dokładnie je sprawdźcie lub spytajcie bardziej doświadczonych grzybiarzy, co sądzą o Waszych znaleziskach.
Do zamrożenia nadają się grzyby o zwartym miąższu: prawdziwki, podgrzybki, kozaki, maślaki, rydze, kurki. By cieszyć się niezwykłym aromatem grzybów, jeszcze przez kilka miesięcy musimy dobrze się nimi zająć. Najlepiej zacząć przygotowania od razu po zbiorach. Wówczas grzyby pozostaną zdrowe i jędrne. Przy mrożeniu grzybków, trzeba ja w pierwszej kolejności dokładnie oczyścić i sprawdzić, czy nie są robaczywe. Następnie odstawić do wysuszenia i poporcjować. Tak przygotowane grzyby należy włożyć do szczelnie zamkniętych torebek lub pojemników i podpisać.
Przy suszeniu grzybów możemy użyć piekarnika lub suszarki do żywności. Przed ich przygotowaniem nie należy moczyć grzybów. Cały proces suszenia wtedy trwa zdecydowanie dłużej i może doprowadzić do popsucia się grzybów. Większe grzyby można poporcjować, małe suszyć w całości i czyścić je jedynie na „sucho”. Pamiętajcie, że grzyby do wysuszenia muszą być zdrowe, jędrne i świeże. Warto jeszcze raz dokładnie je przejrzeć. Wysuszone już grzyby przechowujemy w suchym, nienasłonecznionym miejscu w szczelnie zamkniętych pojemnikach wyłożonym papierem. Przed wykorzystaniem grzybów do potraw warto je opłukać.
Szybki przepis od razu po spacerze
Długi spacer w poszukiwaniu grzybów może zmęczyć. Jeśli udało Wam się wypatrzeć trochę pięknych, żółtych kurek to mamy dla Was idealny, szybki przepis na wyśmienity obiad. Możecie go zrobić od razu po Joczyszczeniu i osuszeniu kurek i cieszyć się już od pierwszych chwil niezwykłym smakiem Waszych jesiennych zbiorów.
- łyżka klarowanego masła,
- ok. 300 g kurek,
- ząbek czosnku,
- łyżka posiekanej pietruszki,
- sól, pieprz.
Po oczyszczeniu i osuszeniu kurek przygotowujemy resztę składników. Rozgrzewamy łyżkę masła na patelni i dodajemy wcześniej przygotowany czosnek. Dodajemy kurki i smażymy je maksymalnie 5-10 min. Kurki soli na koniec smażenia! Gdy zrobimy to wcześniej puszczą za dużo wody. Na sam koniec dodajemy pietruszkę i resztę ulubionych przypraw. Tak przygotowane smażone kurki możemy podawać z ziemniakami lub zjeść je na świeżej kromce pieczywa. Smacznego!