Jak przyrządzić dobry koktajl?
Sztukę robienia pysznych koktajli, zarówno tych z procentami, jak i bez, nazywamy miksologią. I rzeczywiście jest to sztuka, ponieważ dobranie odpowiednich smaków i proporcji w drinku wymaga dużej wiedzy i doświadczenia. Jakie są sekrety pysznego koktajlu?
dobry koktajl -Diabeł tkwi w proporcjach
Zamawiając koktajl w restauracji, nie oczekujemy od niego, że szybko i łatwo wprowadzi nas w stan upojenia. Od tego są shoty. Koktajl ma być pyszną formą podania alkoholu, która łączy w sobie ciekawe smaki i dodatki. Alkohol, soki, syropy, przyprawy, lód – wszystkie składniki koktajlu muszą mieć jednak odpowiednie proporcje. Każdy z nich powinien być wyczuwalny, ale żaden nie może przesłaniać innych.
Podstawowe metody przygotowywania koktajli
Chociaż w domu przygotowanie koktajlu sprowadza się do wlania wszystkiego do szklanki, to profesjonalni barmani mają na to więcej sposobów. Najszybszym i najprostszym jest rzeczywiście sporządzenie koktajlu bezpośrednio w szklance. Wtedy zaczyna się od lodu, następnie wlewa poszczególne składniki, całość miesza się słomką i koktajl jest już gotowy.
Bardziej profesjonalni barmani tworzą koktajle w specjalnym naczyniu do mieszania. Zaczynają od kilku kostek lodu, a następnie po kolei wlewają kolejne alkohole i dodatki. Całość mieszają za pomocą długiej łyżeczki – mieszadełka. Tą czynność należy robić krótko, ale energicznie. Podobnie wygląda przyrządzanie koktajlu w shakerze. Tutaj niepotrzebne jest mieszanie, całość jest już odpowiednia „wstrząśnięta”.
Co z czym łączyć?
Metoda przygotowania koktajlu nie jest jednak tak ważna, jak to, co się w nim znajdzie. Ilość alkoholi, soków, likierów, napojów, przypraw i owoców, jaką możemy dodać do szklanki, może być onieśmielająca. Jest jednak kilka podstawowych zasad, których należy przestrzegać.
Na początek polski klasyk – czysta wódka. Można ją łączyć praktycznie ze wszystkim. Z likierami, bezalkoholowymi dodatkami, a nawet ze zwykłym sokiem. Wiele wybacza i pozwala na tysiące kombinacji. Inaczej już wygląda sytuacja z wódkami smakowymi. Tutaj należy dobrać pozostałe składniki to smaku naszego trunku. Warto kierować się tymi samymi zasadami, co przy gotowaniu, czy pieczeniu. Na przykład idealnym połączeniem są jabłka i karmel. Dlatego warto połączyć wódkę o smaku słonego karmelu z sokiem jabłkowym. Tak powstaje pyszny i słodki koktajl Applejack, którego można posmakować m.in. w restauracji Bubbles w Warszawie.
W przypadku bardziej złożonych trunków, takich jak whisky, brandy czy ginu, należy wychwycić nuty, jakie posiada dany alkohol i dobrać do nich resztę składników. Mogą to być wanilia, cytrusy, orzechy, wszystko powinno się jednak komponować w jedną całość.
Te same zasady dotyczą drinków bezalkoholowych. W zależności od bazy, którą wybierzemy, dobierajmy do niej składniki, które podkreślą smak, ale go nie zakryją.
dobry koktajl – Nie tylko smak, ale też wygląd
Zarówno koktajle alkoholowe, jak i te w wersji virgin powinny nas na początku przyciągać samym wyglądem. Oczywiście klasycznym dodatkiem są owoce, które powinny kontrastować z wyglądem drinka. Z drugiej strony owocowa dekoracja może być małą zapowiedzią tego, co znajdziemy w kieliszku i pasować do niego smakowo. Dekoracja koktajlu nie kończy się na owocach – można udekorować je watą cukrową, gałązką bazylii czy rozmarynu, albo za pomocą małego klipsa przypiąć do kieliszka mini wiadomość. Wszystko zależy od fantazji barmana.
Odpowiedni kieliszek to podstawa
W koktajlu liczy się przede wszystkim smak, ale również naczynie, w którym zostanie on podany. Powinno być one dostosowane do rodzaju alkoholu, który znajduje się w koktajlu, np. drink na bazie Martini powinien być podany w charakterystycznym kieliszku coctailowym. Właśnie w takim szkle dostaniemy klasyczne drinki jak Manhattan, Daiquiri czy Metropolitana. Drinki zawierające bąbelki, a więc szampana czy Prosseco powinniśmy dostać w wąskich szampanówkach. Wiele drinków, jak np. Aperol Spritz dostaniemy w pękatym kieliszku. Dobór odpowiedniego szkła do rodzaju drinka również świadczy o wiedzy barmana.
Profesjonalnych barmanów, którzy wiedzą czym różni się kieliszek koktajlowy od szampanówki, a czym białe wino od Prosecco, znajdziemy w restauracji Bubbles w Warszawie. Zaserwują nam oni drinki alkoholowe oraz te w wersji virgin, które będą smakowały jak przekąska albo deser w kieliszku.