Jak wybrać dobrą restaurację?


Jak wybrać dobrą restaurację?

Wybierając się na wakacje czy mając ochotę zjeść na mieście, często zastanawiamy się, który lokal gastronomiczny wart jest naszej uwagi. Gdzie smacznie, bezpiecznie i zdrowo zjemy.  Będąc smakoszami, z pewnością nie zwrócimy do końca uwagi na wystrój czy pomysłowość realizacji restauracji. Natomiast jest wiele czynników wpływających na jakość jedzenia, na jakość całej restauracji, a przede wszystkim na nasze odczucia. Czym więc kierować się przy wyborze dobrego lokalu?

Na pierwszy rzut oka

Pierwsze co rzuca się w oczy gościom restauracji, jest jej wygląd zewnętrzny, parking i to, co widać za oknem. Te rzeczy są numerem jeden w ocenie lokalu. Jeśli parking jest pusty albo stoi na nim jeden czy dwa samochody, wiadomo już, że restauracja nie ma dużo do zaoferowania, szczególnie jeśli w oknach równie widać pustki. Można wtedy zastanawiać się, czemu nie ma gości, czy jedzenie jest tak niesmaczne, może mrożone, ale jedno jest pewne, taki pusty widok nie jest zachęcający. Dobra restauracja, podająca smaczne i świeże jedzenie zawsze będzie miała gości oraz parkingi będą pozajmowane przez wiele aut, szczególnie z miejską rejestracją.

Warto również uważać na sztuczki właścicieli restauracji, którzy zapełniają parkingi samochodami swoich pracowników lub wynajmują te powierzchnie. Jeśli restauracja posiada taras, na którym są ulokowani goście, równie ważną rzeczą jest zwrócenie uwagi na to, co robią. Czy piją, czy jedzą, czy tylko siedzą? Z tym ostatnim bywa czasem tak, że są to osoby po prostu opłacane za robienie „sztucznego tłumu”.

Warto też zwrócić uwagę, czy choć jakaś część menu jest wystawiona publicznie np. na jakieś tablicy, aby każdy, nawet przechodzień wiedział, co się tu serwuje. Oznacza to, że ani szef kuchni, ani właściciel nie mają nic do ukrycia.

jak wybrać dobrą restaurację. Bar Bubbles

Wygląd i wystrój, oryginalność i pracownicy

Kolejną ważną rzeczą jest wystrój i plan całej restauracji. Od razu widać, czy wnętrze restauracji zrobione jest wedle jakieś kompozycji, czy nudno powielone od innych. Nie dość, że kopiowanie czyiś pomysłów nie jest mile widziane, to w dodatku jest to nudne i zniechęcające do przebywania w takim pomieszczeniu. Jeśli robi się restaurację, warto mieć na nią pomysł, kompozycję oraz musi posiadać to coś, swój swoisty charakter, dzięki któremu, zawsze będzie się kojarzyć z danym lokalem. Wnętrze restauracji, w większości jest lustrem menu i jedzenia. Jeśli jest nudno, w menu będzie to samo. Równie szybko, jak ocena wystroju dociera do nas zapach. Jeśli czuć spaleniznę czy chemię można z takich miejsc równie szybko uciekać. W dobrej restauracji powinno pachnieć świeżymi składnikami oraz przygotowanymi potrawami, co zwiększa nasz apetyt. Warto również podglądnąć sąsiednie stoliki. Rzadko kiedy kupuje się kota w worku, więc czemu nie spojrzeć co kucharz nam przygotuje?

Kolejną ważną rzeczą, na którą zwraca się uwagę, jest czystość i schludność lokalu. Czy stoliki nie są oblepione, sprzątane zaraz po wyjściu gości, a także jak ubrani są pracownicy. W dobrej restauracji będzie schludnie, czysto, nawet na pierwszy rzut oka. Będąc w temacie pracowników warto też zwrócić uwagę na ich nastawienie. Szczery uśmiech zawsze zachęci do krótkiej rozmowy, do pytań i do tego, by usiąść przy stoliku, aniżeli pochmurny wyraz twarzy. Z reguły świadczy to o podejściu, wiedzy i zadowolenia pracownika z pracy. Jeśli mamy też taką możliwość, by „zajrzeć” do kuchni (jak jest otwarta) to gwar, hałas i buchające pary nie świadczą dobrze o stanie kuchni, co za tym idzie, o jakości przygotowywanych potraw.

Lokalizacja restauracji, nie jest równie ważna co wcześniej wymienione sytuacje, aczkolwiek są i tu również elementy, których można by się „uczepić”. Czy to luksusowa restauracja, czy przydrożna knajpka, luksus nie jest aż tak wymagany, ponieważ liczy się to, co dostaniemy do jedzenia. Aczkolwiek jeśli mały lokal, np. poza miastem jest luksusowo urządzony i mało w nim gości, może oznaczać złą organizację pomysłu na lokal gastronomiczny, czy brak środków na porządne i świeże składniki, gdyż wnętrze „pochłonęło” cały zapas środków finansowych. Od zawsze wiadomo, że goście potrafią zachwycać się widokiem z okna, więc z pewnością lepiej będzie oceniana restauracja, której widok wychodzi na zieleń, park czy inne atrakcje, aniżeli na zwykłą ulicę czy budynki.

Menu i potrawy

Usiedliśmy przy stoliku, sięgamy po kartę i co widzimy? Długa, ciągnąca się w nieskończoność lista serwowanych przystawek, dań głównych, deserów i napoi. To w ogóle nie ma sensu. Jeśli w karcie można znaleźć dania różnorodne, z różnych stron świata, to jest podejrzenie, że tak naprawdę nikt się na tym nie zna i jedzenie nie będzie miało prawdziwego smaku, jaki powinien mieć. Karta menu powinna być krótka i przejrzysta. Dania powinny sugerować daną kuchnię regionu świata i to, że potrawy przygotowywane są ze składników sezonowych- świeżych i zdrowych, mrożonki są wszędzie niemile widziane. W innym przypadku może oznaczać to, że nikomu nie zależało na wyróżnieniu się czymś „swoim”, a także brak pomysłowości w kuchni odzwierciedla się w smaku. Przykładami mogą być podawane owoce lub restauracja nadmorska bez ryby.

Często spotykanym elementem karty dań jest również tzw. danie dnia lub potrawa szefa. Oznacza to, że szef kuchni wymyślił coś specjalnego, co może warto spróbować, co interesuje i świadczy o zaangażowaniu kucharzy. Kelnerzy powinni być poinformowani o takich sytuacjach, jak również takie informacje powinny być wyeksponowane w restauracji lub w karcie.

jak wybrać dobrą restaurację - Bar Bubbles, dobra restauracja

Opinie mieszkańców i Internet

Zanim wejdziemy w gąszcz miejskich restauracji lub wjedziemy do odwiedzanego przez nas miasta, dobrze jest poszukać informacji. W dzisiejszych czasach nic się nie ukryje, a im więcej informacji tym lepiej. Warto zapoznać się z informacjami na temat szefów kuchni, poczytać opinie na portalach gastronomicznych lub po prostu profilach społecznościowych. Zdjęcia i wrażenia gości dadzą duży pogląd na interesującą nas restauracje. W przypadku braku dostępu lub wiedzy w internecie na temat danego lokalu, nic nie zastąpi opinii miejscowych. Mieszkańcy danego miasta z pewnością wiedzą gdzie można smacznie zjeść, a jakie lokale omijać szerokim łukiem.

Gdzie się dobrze czujemy

Jest wiele opinii na temat: jak wybrać dobrą restaurację, aczkolwiek określenie „dobra restauracja” jest zależna od preferencji gościa. Tam, gdzie czujemy się komfortowo, tam, gdzie kuchnia nam smakuje, czy tam, gdzie nam się po prostu podoba.

Warto zasugerować się wieloma różnymi czynnikami, ale wybierać te restauracje, w których czujemy się dobrze.

1 Comment

Add yours

+ Leave a Comment