Jaki alkohol wybrać do deski serów?
Deska serów to idealne uwieńczenie posiłku albo świetna forma przekąski. Pyszne sery będą smakowały jeszcze lepiej, jeśli połączymy je z alkoholem. No właśnie – jaki alkohol dobrać do jakich serów?
Sery i wino – połączenie idealne
Najczęściej do deski serów wybieramy lampkę wina. Nic dziwnego, ponieważ wiele je łączy. Zarówno sery, jak i wina, muszą dojrzeć i mogą mieć wiele nut smakowych. Idealnie dobrane wino może jeszcze podkręcić smak sera. Podobnie jak przy deserach, kierujemy się tutaj zasadą – im bardziej intensywny ser, tym bardziej intensywne wino. Jeżeli dobierzemy ser o delikatnym smaku z winem o mocnych nutach, może ono zabić cały smak przekąski – i na odwrót.
Wyróżniamy wiele rodzajów serów: te łagodne, miękkie, twarde, półtwarde, z porostem białej pleśni i przerostem tej niebieskiej. Do każdego z nich będzie pasowało inne wino. Chociaż ciekawym doświadczeniem będzie na pewno eksperymentowanie, to istnieje kilka wskazówek, którymi można się kierować, przynajmniej na początku naszej serowo-winowej drogi.
Zacznijmy może od kategorii najbardziej intensywnej. Wśród serów będą to na pewno sery z niebieską pleśnią, które mają bardzo specyficzny posmak. Dlatego musimy do nich dobrać wino, które podoła tej przekąsce. Tutaj sprawdzi się osobna kategoria win, a więc porto, np. Le CoQ D’Or, Liqueur Wine. Twarde i żółte sery, jak np. hiszpańskie Manchego, również będą potrzebować win o dużej zawartości tanin, a więc tych czerwonych. Merlot Selva Volpina powinien sprawdzić się tutaj idealnie.
Białe wina będą pasować do sera koziego i tych z białych porostem. Nowozelandzkie Hunky Dory, Sauvignon Blanc to jedna z lepszych propozycji do takich serów. Ukochany przez wszystkich parmezan będzie też pasował do win musujących, np. do Dignitat CAVA Rose albo ukochanego przez wszystkich Prosecco. Z serami można łączyć również szampana. Warto podać do niego sery brie czy camembert.
W przypadku win i serów może się też sprawdzić zasada, żeby łączyć sery z winami z tego samego regionu. Ponieważ Francja, Włochy czy Hiszpania są królestwami obydwu tych przysmaków, to nie powinno być problemu.
Należy również pamiętać, że liczy się również temperatura, zarówno serów, jak i wina. Ser powinien być wyjęty z lodówki (jeżeli jest w niej przechowywany) godzinę przed podaniem. Jeżeli chodzi o wino, to czerwone powinno mieć temperaturę pokojową, a białe w zależności od rodzaju może być lekko schłodzone.
Sery i twarde alkohole
Chociaż najpopularniejszym połączeniem są sery i wina, to również inne alkohole mogą stworzyć ciekawe połączenia. Intensywne sery kochają mocne alkohole. Ciekawą alternatywą dla wina będzie na przykład whiskey. Jej głębokie tony idealnie komponują się z serami z niebieską pleśnią. Royal Salute 21y w połączeniu z dobrym serem pleśniowym będzie na pewno ciekawym eksperymentem smakowym. Właśnie szkockie i irlandzkie whiskey będą pasować do mocniejszych serów, a te amerykańskie do serów z nutą goryczki o maślanej konsystencji.
Inną ciekawą propozycją alkoholową będzie brandy. Jako likier destylowany z wina, tak samo jak swój kuzyn, idealnie nadaje się do serów. Tutaj również łączymy delikatniejszą brandy z delikatnymi serami i analogicznie bardziej intensywny alkohol z mocniejszymi serami. Do brandy, koniaku i grappy podaje się wybór serów z białą i niebieską pleśnią.
A co z typowo polskim alkoholem, a więc wódką? Ją również można zakąsać kawałeczkami sera. Najlepiej sprawdzą się te twarde, słone i tłuste. Schłodzoną wódkę można też połączyć z serami owczymi i kozio-owczymi.
Złam zasady i znajdź własne kombinacje
Chociaż podane przez nas zasady są podyktowane wskazówkami ekspertów, to oczywiście wszystko zależy od naszych indywidualnych kubków smakowych. Łącząc różne sery i ulubione alkohole możemy znaleźć własne ulubione kombinacje. Pamiętajmy jednak, żeby zawsze zaczynać od najdelikatniejszych serów i alkoholi i stopniowo zwiększać ich intensywność. W ten sposób najlepiej poczujemy poszczególne smaki.