Jakie wino dobrać do świątecznego obiadu?
Świąteczny obiad to dla wielu osób ulubiony posiłek w czasie Bożego Narodzenia. Nie obowiązują nas już wigilijne tradycje, na stole można postawić każdy rodzaj mięsa i ryby, jaki lubimy. Do świątecznego obiadu konieczne jest jednak wino, które pomoże nam strawić wszystkie pyszne, ale jednak ciężkie dania. Jaki rodzaj wina dobrać do poszczególnych potraw?
Jeżeli przy gotowaniu korzystaliśmy z wina – dobierzmy je też do posiłku
Wiele potraw korzysta na dodaniu do nich wina. Najczęściej dodajemy je do wszelkiego rodzaju sosów do mięs. Jeżeli w naszym świątecznym przepisie wykorzystaliśmy ten trunek, to podajmy go też na stół. W ten sposób wino będzie łączyło się idealnie z nutami smakowymi dania. Dobranie odmiennego wina może spowodować pewien dysonans i zepsuje wysiłek włożony w gotowanie.
Przy wyborze wina kieruj się jego regionem
W pierwszy i drugi dzień świąt często przygotowujemy potrawy, na które na co dzień nie mamy czasu. Sięgamy po mięsa, które wymagają dłuższego czasu przygotowania i dania inspirowane kuchniami świata. Przykładem może być wołowina po burgundzku, a więc potrawka z wołowiny, warzyw i czerwonego wina. Tutaj oczywiście stosujemy zasadę pierwszą, ale to też świetny przykład dobierania wina z regionu, z którego pochodzi potrawa. Jeżeli jak wskazuje nazwa dania, pochodzi ono z Burgundii, to również wino powinno wywodzić się z tej części Francji. O takie wino nietrudno: Pinot Noir i Chardonnay będą idealnie pasować do wołowiny.
Łączmy potrawy z winem na podstawie koloru
Jeżeli chcemy zapamiętać z jakim mięsem łączyć jakie wino, wystarczy pomyśleć o kolorach. Czerwone mięsa, takie jak wołowina, wieprzowina, dziczyzna powinniśmy łączyć z czerwonymi winami. Za to jasny drób, a więc kurczaka, kaczkę czy indyka, lepiej połączyć z winami białymi. Gęś, chociaż zaliczana do drobiu, może wymagać jednak czerwonego wina – od każdej reguły są wyjątki. Tutaj warto dodać, że do potraw o mocnym i wyrazistym smaku dodajemy wina, które również mają wyraźne nuty. Jeżeli potrawa jest delikatnie przyprawiona, lepiej dobrać do niej lekkie wino, które nie przyćmi smaku dania.
Jagnięcina i cielęcina lubią wina delikatne
Jak już wspomnieliśmy, delikatne mięso lubi lekkie wina. Dlatego właśnie jeżeli na naszym świątecznym stole pojawiły się dania z jagnięciny czy cielęciny, to należy do nich dobrać delikatne czerwone wino, najlepiej młode. Tutaj wysoka liczba na butelce nie będzie gwarancją sukcesu. Argentyński Malbec dobrze podkreśli smak młodego mięsa.
Do dań rybnych wybieramy wina białe
W niektórych domach na stołach w pierwszy dzień świąt pojawiają się potrawy ze stołu wigilijnego. Zazwyczaj są to dania rybne. W przypadku ryb najlepszych wyborem są wina białe. Do smażonego karpia idealnie będzie pasował delikatny Riesling. Nieco bardziej wytrawne wino przyda się do potraw z kapustą i grzybami.
Pieczona kaczka i gęś – jakie wino dobrać?
Na świątecznym stole często zamiast pospolitego kurczaka pojawiają się inne ptaki – np. kaczka i gęś. Chociaż są to podobne mięsa, to dobierzemy do nich inne wina. Gęś jest dosyć wyrazista w smaku i nieco bardziej tłusta. Dlatego dobrze sprawdzi się wino z wyczuwalną kwasowością, która przyćmi trochę tłusty posmak. Świetnie sprawdzi się tutaj hiszpańska Rioja Reserva.
Kaczka często pieczona jest z owocami, dlatego warto dodać do niej wino z owocowymi nutami. Niemiecki Riesling Kabinett idealnie podkreśli smak farszu.
Restauracja Bubbles oferuje szeroką gamę win
Wszystkie wspomniane wina, ale też wiele innych ciekawych odmian znajdziemy w warszawskiej restauracji Bubbles. To właśnie tam jeszcze przed Świętami możemy popróbować różnych połączeń smakowych. Wykwalifikowana obsługa pomoże dobrać nam idealne wino do posiłku. Możemy w ten sposób poznać wiele trunków, które potem trafią na nasz świąteczny stół. Dzięki temu nasze potrawy będą idealnie podkreślone zawartością kieliszka, a przed rodziną możemy pochwalić się wiedzą sommelierską. Idealnie dobrane wino dopełni magię Świąt.