Kultowe restauracje na świecie – subiektywny przegląd


Kultowe restauracje na świecie – subiektywny przegląd

Co sprawia, że restauracja staje się kultowa? Czasem tym, z czego słynie dany lokal jest wyśmienita kuchnia i talent gotujących. Innym razem ważniejsze okazuje się oryginalne wnętrze, nietuzinkowa lokalizacja lub inne czynniki, takie jak świetne imprezy organizowane w danej restauracji. Oto nasz subiektywny przewodnik po najciekawszych lokalach gastronomicznych na świecie. Choć każdy z nich jest inny, wszystkie z pewnością warto odwiedzić, zwłaszcza, że są to już kultowe restauracje!

Słowo „kultowy” odnosi się do wyrazu „kult”, czyli wielki szacunek. Choć pierwotnie określenie to nawiązywało przede wszystkim do religii, z czasem zyskało nowe znaczenie. Mniej więcej od lat 90-tych ubiegłego wieku używamy go raczej w odniesieniu do zjawisk bardzo popularnych w danej grupie społecznej. Najczęściej są to zespoły i utwory muzyczne, a także filmy. Zwykle są to dzieła trafiające w tzw. czuły punkt odbiorców, opowiadające o rzeczach ważnych lub odzwierciedlające potrzeby i oczekiwania konkretnego pokolenia. Chyba nikt nie ma wątpliwości, że do kultowych dzieł należą m.in. takie filmy jak „Gwiezdne wojny”, „Ojciec chrzestny” czy „Dirty dancing”.

Rzeczy kultowe bronią się przed zmieniającymi się gustami i trendami. Wymienione wyżej filmy podobają się nie tylko osobom, które widziały je w kinie tuż po premierze. Kolejne pokolenia widzów nie tylko chętnie wracają do tych obrazów, ale również identyfikują się z nimi i wyrażają to poprzez wieszanie plakatów, noszenie koszulek z nadrukami nawiązującymi do ich ulubionych dzieł, a nawet deklarują swoje przywiązanie poprzez… tatuaże. W przypadku restauracji trudno oczekiwać aż takiego poświęcenia, jednak nie ulega wątpliwości, że są to miejsca znane na całym świecie, a smakosze z różnych zakątków globu są w stanie przejechać tysiące kilometrów, by spróbować serwowanych w nich potraw. Poznajcie nasz obiektywny przewodnik i najbardziej kultowe restauracje z różnych zakątków świata.

Kultowe restauracje na świecie

kultowe restauracje na świecie - Bubbles bar

Gaggan – Bangkok, Tajlandia

Restauracja Gaggan prowadzona jest przez szefa kuchni Gaggana Ananda. W tym roku lokal po raz czwarty z rzędu znalazł się na liście najlepszych restauracji w całej Azji, natomiast w roku 2015 zajął w tym rankingu pierwsze miejsce! Najlepsza restauracja na całym kontynencie? Taki tytuł zobowiązuje! Restauracja posiada 2 gwiazdki Michelin. Celem, który przyświecał jej założycielowi, było połączenie tradycyjnej kuchni indyjskiej z fine diningiem. Wnętrze jest jasne i nowoczesne, a krzesła przystrojone zostały tęczowymi poduszkami. Goście mogą skosztować menu degustacyjnego, w którym główną rolę grają indyjskie potrawy w zupełnie nowej, oryginalnej odsłonie. Aby spróbować tych dań, trzeba się spieszyć – Anand zapowiedział, że w 2020 roku zamknie swoją pierwszą restaurację, by wraz z Takeshi Fukuyamą móc otworzyć nowy lokal w Fukuoce w Japonii.

Ithaa – Conrad Maldives Rangali Island, Malediwy

Dosłowne tłumaczenie nazwy tej restauracji to „matka pereł”. I można powiedzieć, że jest to… prawdziwa perła wśród tego typu lokali gastronomicznych. Najbardziej niezwykła jest jego lokalizacja – Ithaa znajduje się pod wodą, 5 metrów pod poziomem morza! Jest otoczona rafami koralowymi, które można obserwować przez przezroczyste ściany wykonane z akrylu i uformowane w kształt łuku. Cała inwestycja kosztowała 5 milionów dolarów, ale było warto – już same zdjęcia dostępne w internecie robią ogromne wrażenie, a goście podczas posiłku mogą poczuć się jak w ogromnym akwarium. Jednocześnie lokal jest w stanie pomieścić 14 osób. Do wnętrza można się dostać przez spiralne schody zaczynające się na końcu mola. Niestety, posiłek w tym wyjątkowym miejscu nie należy do najtańszych i trzeba zapłacić za niego ok. 320 dolarów.

 

kultowe restauracje na świecie - Bubbles bar

Osteria Modena – Modena, Włochy

Lokal może pochwalić się trzema gwiazdkami Michelina, a w dodatku w tym roku został wybrany najlepszą restauracją na całym świecie! Tym samym powtórzył swój sukces sprzed dwóch lat (w zeszłym roku wylądował na drugim miejscu, co również stanowi imponujący wynik). Nazwa restauracji nawiązuje do jej położenia – znajduje się tuż obok kościoła świętego Franciszka w Modenie. Jednym ze sztandarowych przysmaków serwowanych w restauracji jest deser o nazwie… „Oops, I’ve dropped the lemon tart” (czyli: „Ups, upuściłem tartę cytrynową”), który wyglądem przypomina ciasto roztrzaskane o podłogę.

Atelier Amaro – Warszawa, Polska

W naszym subiektywnym zestawieniu nie mogło zabraknąć polskiego akcentu. Atelier Amaro to jedna z najlepszych rodzimych restauracji, a także pierwszy lokal w naszym kraju, któremu udało się zdobyć gwiazdkę Michelina. Sam Wojciech Modest Amaro, założyciel restauracji, jest autorem dwóch książek (Natura kuchni polskiej” oraz „Kuchnia polska XXI wieku”), a także przewodniczącym jury kulinarnego programu kulinarnego „Top Chef”. O swoim lokalu mówi, że to miejsce, w którym „natura spotyka się z nauką”.

Union Oyster House – Boston, USA

Jest to najstarsza restauracja w całych Stanach Zjednoczonych – funkcjonuje nieprzerwanie już od 1826 roku! Na ścianach można zobaczyć złote tabliczki z nazwiskami najbardziej znanych gości lokalu: należą do nich między innymi Barack Obama, Jennifer Lopez, Leonardo DiCaprio oraz George Bush. Kucharze specjalizują się w daniach z ryb i owoców morza. Do najbardziej cenionych potraw, których można skosztować w tym miejscu, należą m.in. homar oraz zupa krewetkowa.