Kwasy omega w diecie


Kwasy omega w diecie

Jedzenie to nie tylko zaspokajanie głodu i zapełnianie żołądka – to również sposób na dostarczenie swojemu organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Jednym z nich są kwasy omega-3, należące do grupy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Dlaczego warto uwzględnić je w swojej codziennej diecie? Jakie produkty zawierają takie kwasy?

 Od lat wmawia nam się, że tłuszcze nie są pożądanym elementem naszego jadłospisu. Tymczasem prawda jest nieco bardziej skomplikowana: każdy składnik odżywczy jest potrzebny dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, jednak należy starannie wybierać zawierające go produkty. Istnieją bowiem dobre i złe tłuszcze – podobnie jak dobre i złe węglowodany. Tłuszcz jest nam potrzebny m.in. do wchłaniania witamin z pożywienia. Natomiast nienasycone kwasy tłuszczowe wspomagają pracę układu odpornościowego, regulują stężenie cholesterolu w osoczu, a także obniżają poziom trójglicerydów we krwi. Eskimosi, którzy mają bardzo ograniczony dostęp do warzyw i owoców (a w związku z tym niemal wcale ich nie jedzą) słyną z dobrego zdrowia – prawie w ogóle nie chorują na nowotwory, alergie oraz choroby serca. Dzieje się tak dlatego, że ich dieta bogata jest w kwasy omega-3. Warto brać z nich przykład, by cieszyć się jak najlepszym samopoczuciem.

kwasy omega w diecie - Bubbles Bar i Restauracja

Badania wykazują, iż w diecie Europejczyków znajduje się stanowczo zbyt mało kwasów omega-3, przy za dużej ilości kwasów omega-6. Prawidłowy stosunek jednych do drugich wynosi 1:5, zaś w przypadku Polaków wartość ta potrafi dochodzić do 1:15! Taka dysproporcja przyczynia się do osłabienia układu odpornościowego, przez co jesteśmy bardziej narażeni na ryzyko zachorowania na nowotwory oraz występowanie stanów zapalnych. Oprócz tego warto wiedzieć, że kwasy omega-3 rozrzedzają krew, a co za tym idzie, zapobiegają tworzeniu się zakrzepów, zmniejszają prawdopodobieństwo zawałów i udarów, obniżają cholesterol oraz zapobiegają miażdżycy. Oczywiście, podobnie jak w każdej innej dziedzinie, tutaj również należy zadbać o umiar, ponieważ nadmiar kwasów omega-3 jest czynnikiem ryzyka otyłości, zwłaszcza w przypadku mężczyzn.

kwasy omega w diecie - Bubbles Bar i Restauracja

Problem z kwasami omega polega na tym, że nasz organizm nie wytwarza ich samodzielnie. Oznacza to, że musimy przyjmować je z zewnątrz. Oczywiście, możemy dostarczać ich sobie za pomocą suplementów diety, jednak jeszcze lepiej wchłaniają się składniki odżywcze pochodzące z pożywienia. Najlepszą skarbnicą tego składnika są ryby – zwłaszcza te tłuste, pochodzące ze słonych, zimnych wód: halibut, łosoś, makrela, sardynki, śledź, dorsz, a także owoce morza. Oprócz tego warto jak najczęściej sięgać po nasiona lnu, soi i rzepaku, pestki dyni, skorupiaki, algi, migdały oraz orzechy, zwłaszcza włoskie. Niektórzy twierdzą, że równie dobrym źródłem kwasów omega są oleje roślinne, jednak nie do końca tak jest, ponieważ pod wpływem światła i powietrza w ciągu 12 godzin od wytłoczenia składnik ten ulega rozpadowi. Oznacza to, że kiedy produkt trafia na sklepową półkę, jest w nim naprawdę niewielka, wręcz śladowa ilość tych kwasów.

Ogólnie rzecz biorąc, aby cieszyć się prozdrowotnymi właściwościami wymienionych wyżej produktów, należy przechowywać je w odpowiedni sposób. Bardzo ważne jest to, by były trzymane w ciemnym, suchym miejscu, bez dostępu do światła i tlenu. Najlepiej również spożywać je w postaci jak najmniej przetworzonej. Pamiętajmy także o tym, że ryby muszą pochodzić z dobrego, sprawdzonego źródła, ponieważ bywają one zanieczyszczone rtęcią, arsenem czy PCB, które gromadzą się w ludzkim ciele, powodując nieprzyjemne skutki uboczne.

Warto zajadać się tymi zdrowymi, naturalnymi produktami jak najczęściej. Jednak jeśli ktoś nie przepada za rybami lub nie jada ich z innych powodów, może mieć problem z dostarczaniem sobie odpowiednich ilości kwasów tłuszczowych.

W takiej sytuacji najlepiej sięgać po suplementy diety, takie jak tran lub kapsułki omega-3. Oczywiście, poszczególne środki farmaceutyczne nie są sobie równe, dlatego warto czytać informacje zamieszczone na opakowaniach. Mało istotne jest to, z jakiej ryby lub z jakiej jej części pochodzi tran. Znacznie ważniejsze są zawartość kwasów omega-3 w produkcie i jego przeznaczenie – dla osób w jakim wieku przeznaczony jest suplement? Czy jest odpowiedni dla kobiet w ciąży lub dla dzieci? Bardzo istotny jest także dokładny skład oraz certyfikat czystości, czyli badania gwarantujące nam bezpieczeństwo stosowania danych kapsułek.

kwasy omega w diecie - Bubbles Bar i Restauracja

Warto pamiętać, że zdrowe kwasy tłuszczowe ulegają zniszczeniu pod wpływem obróbki termicznej. Krótko mówiąc, aby zachować właściwości wymienionych wyżej produktów, nie można ich gotować lub smażyć.

Choć dieta bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe nie jest dietą odchudzającą, może przyczyniać się do utraty wagi ciała. Choć kwasy omega-3 same w sobie nie powodują przyspieszenia spalania tkanki tłuszczowej, to wykazują działanie zmniejszające łaknienie. To z kolei sprawia, że jemy mniej i powoli chudniemy. Dodatkowo zwrócenie baczniejszej uwagi na to, co jemy, sprawia, że odżywiamy się lżej i zdrowiej.