Najbardziej kultowe dania w Bubbles
Restauracja Bubbles to nie tylko „bąbelki” – jest to również (a może przede wszystkim) miejsce, w którym można bardzo dobrze zjeść. Wiedzą o tym stali bywalcy lokalu, którzy szczególnie upodobali sobie konkretne pozycje z karty. Które potrawy z menu Bubbles zasługują na miano najbardziej kultowych?
Restauracja Bubbles to zupełnie wyjątkowe miejsce na mapie Warszawy. Lokal powstał z prawdziwej pasji, miłości do dobrego jedzenia oraz szampana. Właściciel chciał przede wszystkim oswoić słynne „bąbelki”, które kojarzą się przede wszystkim z luksusem i celebrowaniem wyjątkowych okazji oraz udowodnić, że ten szlachetny trunek pasuje nie tylko do trufli i kawioru, ale również swojskiej kaszanki, fasolki szparagowej czy tatara. Słowem: jest w stanie wzbogacić każde jedzenie, nawet najprostszy posiłek zamieniając w wykwintne danie. Oczywiście, nie znaczy to, że jedzenie w Bubbles jest traktowane niedbale. Wprost przeciwnie: doskonali kucharze dbają o to, by każda pozycja z karty była przygotowywana jak najstaranniej, przy użyciu najlepszej jakości składników. Sekretem Bubbles jest zamiłowanie do gotowania i smakowania życia. Jakich potraw warto tam spróbować w pierwszej kolejności?
Kaszanka smażona z cebulą, pikantną kiełbasą i musztardą
Ale jak to, kultowym daniem w restauracji serwującej szampana jest… kaszanka? Choć potrawa rzeczywiście jest prosta i pozornie mało wyszukana, a w dodatku nie prezentuje się szczególnie elegancko, wciąż pozostaje jedną z najczęściej wybieranych pozycji z karty Bubbles. Co więcej, wielu gości zestawia ją właśnie ze szlachetnymi „bąbelkami” w kieliszku i chwali sobie to niecodzienne połączenie! Cóż, ideą lokalu było właśnie udowodnienie, że szampan świetnie się komponuje z każdym rodzajem jedzenia. Stali klienci Bubbles uwielbiają kaszankę za doskonałą jakość składników i idealnie łączące się smaki. Kto nabrał ochoty na to tradycyjne, polskie danie?
Tatar z pomidora
Na ogół tatar stanowi danie wybierane wyłącznie przez miłośników mięsa, a omijane szerokim łukiem przez wegan i wegetarian. Ale nie w tym przypadku: w Bubbles można zjeść danie, które wygląda i jest podawane zupełnie jak mięsny tatar, ale smakuje zupełnie inaczej. Jest to świeże, oryginalne i zaskakujące połączenie smaków, które przypadnie do gustu nie tylko osobom pozostającym na diecie roślinnej. Interesująca forma dodaje mu dodatkowej atrakcyjności i sprawia, że tatar z pomidora jest jedną z najczęściej zamawianych przystawek w Bubbles.
Tagliatelle z ośmiornicą i pieczonymi pomidorami
Trudno znaleźć osobę, która nie kochałaby makaronu. Ten włoski przysmak pasuje do wszystkiego, dzięki czemu jest niezwykle uniwersalnym składnikiem wielu bardzo różnorodnych dań. W dodatku produkt ten może zmieniać się również dzięki rozmaitym kształtom, jakie przybiera. Tagliatelle to długie, płaskie wstążki o porowatej i szorstkiej strukturze, która zatrzymuje gęste sosy, z jakimi najczęściej jest serwowany. Ośmiornica dodaje daniu egzotyczności i wykwintnego charakteru. Delikatny smak kruchego mięsa dodatkowo wzbogacają aromatyczne, pieczone pomidory, które na chwilę przenoszą nas do słonecznej Italii.
Kawior z jesiotra hodowlanego 5* z blinami i kwaśną śmietaną
Kawior, czyli solona ikra to jeden z najbardziej cenionych przysmaków na świecie. Szczególnie ceniony jest kawior z jesiotra, który wyróżnia się delikatnym, kremowym smakiem. Istotny jest sposób serwowania kawioru – nie rozsmarowuje się go, a jedynie nakłada na pieczywo lub inne dodatki. Świetnie komponuje się z blinami, czyli tradycyjną potrawą kuchni rosyjskiej, białoruskiej i ukraińskiej. Bliny to naleśniki z drożdżowego ciasta gryczano-pszennego lub gryczano-żytniego. Pulchne placki to wizytówka kuchni kresowej i prawdziwie uniwersalny dodatek, który świetnie komponuje się zarówno z konfiturą czy miodem, jak i łososiem lub kawiorem. To bardziej wyszukane, wytrawne wydanie wzbogaca dodatkowo kwaśna śmietana, która równoważy smaki. Warto wspomnieć, że według wielu osób kawior jest wręcz stworzony do tego, by popijać go innym luksusowym produktem, jakim jest szampan.
Kopytka z sosem truflowym
Kopytka z sosem truflowym to flagowe danie Bubbles. Choć kopytka są uważane za proste, mało wyszukane danie, w tym wydaniu zyskują zupełnie nowy charakter. Kluski są lekko przyrumienione na patelni, co dodaje im kuszącej chrupkości. Dzieła dopełnia sos przyrządzony na bazie trufli, czyli najkosztowniejszych i najbardziej cenionych grzybów na świecie. Wraz z wiórkami parmezanu całość tworzy naprawdę zaskakującą i uzależniającą kompozycję. Jeśli raz jej spróbujesz, już zawsze będziesz tu wracał po więcej!