Najdroższe jedzenie świata


Najdroższe jedzenie świata

Jedni jedzą tylko po to, by przeżyć, a dla innych jedzenie jest prawdziwą pasją i jedną z największych przyjemności w życiu. Ci drudzy wciąż poszukują nowych, zaskakujących smaków i produktów najwyższej jakości. I to właśnie im dedykowane są najwymyślniejsze przysmaki, za które jednak trzeba słono zapłacić. Mimo, iż ceny niektórych z nich zwalają z nóg, wciąż znajdują się chętni do ich zapłacenia, nawet za najdroższe jedzenie świata, przekonani, że za wygórowanymi kosztami kryją się równie niecodzienne walory smakowe.

Trudno nie dostrzec różnicy pomiędzy zjadaniem w pośpiechu byle czego, tylko po to, by zaspokoić głód, a smakowaniem wykwintnego jedzenia, które stanowi prawdziwą ucztę dla zmysłów. Wizyta w barze szybkiej obsługi może być przyjemna, jednak trudno porównywać ją z kolacją w dobrej restauracji. Świadomość konsumentów wciąż wzrasta, a wraz z nią rośnie zainteresowanie dobrym, wysokiej jakości jedzeniem. Poszukujemy nowych smaków, chętnie próbujemy nowości i staramy się wkładać do swoich koszyków wyłącznie te produkty, które odznaczają się najlepszą jakością i doskonałym smakiem. Niektórzy smakosze idą jeszcze o krok dalej, kolekcjonując doświadczenia kulinarne z najwyższej półki, nie zwracając uwagi na cenę. To właśnie oni sięgają po najdroższe produkty z całego świata. Za jakie potrawy trzeba zapłacić krocie?

Najdroższe jedzenie świata

Golden Phoenix

Golden Phoenix to nic innego jak najdroższa muffinka na całym świecie, którą można kupić w Dubaju. Ciastko zrobione jest z organicznej mąki, najwyższej jakości masła, oryginalnej włoskiej czekolady oraz ziaren wanilii sprowadzanych z Ugandy. Dodatkowo przysmak ozdobiony jest truskawkami maczanymi w złocie oraz jadalnymi płatkami z 23-karatowego złota. Za skosztowanie tego małego dzieła sztuki należy zapłacić równowartość 3700 złotych.

najdroższe jedzenie świata - Bubbles Bar Warszawa

Wołowina Wagyu

Najdroższa wołowina na świecie to mięso krów hodowanych w okolicach japońskiego miasta Kobe. Na surowo sprawia ona wrażenie oszronionej ze względu na swoją bardzo charakterystyczną marmurkowatość i wynikającą z niej soczystość. Krowy Wagyu hodowane są w niezwykły sposób: codziennie słuchają muzyki klasycznej, są masowane rękawicami z trawy cytrynowej, a także piją piwo, które wpływa na równomierne rozłożenie tłuszczu w tkance mięśniowej. Oprócz tego ich ubój odbywa się w możliwie najbardziej humanitarnych warunkach, dzięki czemu zwierzęta do końca pozostają spokojne. Za kilogram ich mięsa należy zapłacić ponad 1000 złotych.

Ziemniaki La Bonnotte

Ziemniaki uchodzą za jeden z najprostszych i najtańszych produktów spożywczych. Tymczasem niektóre z ich odmian stanowią prawdziwy towar luksusowy… Jedną z nich są ziemniaki La Bonnotte uprawiane na wyspie Ile de Noirmoutier znajdującej się na atlantyckim wybrzeżu Francji. Wyjątkowy jest nie tylko ich gatunek, ale również specjalny sposób uprawy, ponieważ są one podlewane wodą morską i nawożone algami morskimi wyrzucanymi przez morze na brzeg wyspy. Dzięki temu ziemniaki są kruche, słonawe i posiadają wyczuwalny aromat cytrusów. Ich coroczny zbiór wynosi jedynie około 100 ton, a cena to w przeliczeniu około 2400 zł za kilogram.

Białe trufle

Białe trufle to gatunek grzybów należący do rodziny truflowatych, rosnący w dzikich i całkowicie nieprzewidywalnych miejscach, przez co do ich zbiorów wykorzystywane są specjalnie przeszkolone psy lub świnie. Białe trufle to bardzo ceniony dodatek do dań włoskich, takich jak makarony czy risotto, a także do jajecznicy. Cena za kilogram tego luksusowego produktu wynosi ok. 15200 złotych.

Pizza Royale 007

Myśląc „najdroższe jedzenie świata” mało kto pomyśli o pizzy. Najdroższa pizza świata to dzieło szefa kuchni Domenico Crolla pracującego w restauracji Bella Napoli w Glasgow. Dodatki używane do jej przyrządzenia to między innymi plastry szkockiego wędzonego łososia, szynka parmeńska, kawior zamoczony w szampanie, medaliony z dziczyzny, długo leżakowany ocet balsamiczny oraz homary marynowane w koniaku. Całość ozdobiona jest płatkami 24-karatowego złota. Przysmak ten możemy nabyć za równowartość 16800 złotych.

najdroższe jedzenie świata - Bubbles Bar Warszawa

Deser lodowy The Grand Opulence Sundae

Najdroższy deser świata przyrządzany jest na specjalne zamówienie w restauracji Serendipity 3 w Nowym Jorku, a po raz pierwszy zaserwowano go z okazji 50-tej rocznicy otwarcia lokalu. Ze względu na swoją wartość został wpisany do Księgi rekordów Guinnessa. Na ten luksusowy przysmak składa się 5 gałek lodów z wanilią z Madagaskaru, marcepanowe wisienki, kandyzowane owoce sprowadzane Paryża, kawałki pomarańczy i marakui oraz złoty kawior Grand Passion, a także płatki jadalnego 23-karatowego złota i kawałki czekolady Chuao wytwarzanej z ziaren kakaowca uprawianego na wenezuelskim wybrzeżu Morza Karaibskiego. Za całość należy zapłacić ok. 3000 zł.

Melon Yubari King

Melon Yubari King uprawiany jest w szklarniach w Yubari, miasteczku znajdującym się w Japonii. Gatunek stanowi hybrydę dwóch rodzajów melona kantalupiańskiego i charakteryzuje się zieloną skórką oraz niezwykle pomarańczowym, soczystym i słodkim miąższem. Jego cena zaczyna się „już” od ok. 200 zł za dwie sztuki (tyle kosztuje w swoim rodzinnym kraju), jednak na aukcjach sięga ona nawet 70000-80000 zł za parę, więc śmiało można określić je jako najdroższe jedzenie świata.