Najsmaczniejsze kuchnie świata
Trudno zdecydować, które regionalne dania są lepsze od innych, każde z pewnością ma coś w sobie i warto się z nim zapoznać. Nic więc dziwnego, że nie ma w tym temacie zgodności, a każdy kolejny ranking wyłania innych zwycięzców. Najlepiej samodzielnie przekonać się o tym, co nam smakuje, a co kompletnie nie trafia w nasz gust. Ale od czego zacząć? Które kuchnie świata cieszą się największą popularnością?
Podróżowanie to nie tylko zmiany miejsca pobytu – aby doświadczenie było pełne, musimy również zapoznać się z lokalną kulturą, tradycjami oraz kuchnią. Wbrew pozorom, to, co jedzą mieszkańcy danego regionu, dużo mówi o nich samych, a także o specyfice określonego miejsca. Dlatego warto od czasu do czasu „zdradzić” swojskiego schabowego i skosztować nieco bardziej egzotycznych dań. Kto wie, może przypadną nam one do gustu? W końcu również w naszym kraju nie brakuje zagorzałych wielbicieli włoskich makaronów, niemieckich kiełbasek czy greckiej sałatki. Jakie kuchnie uważane są za najlepsze?
Najsmaczniejsze kuchnie świata
Tajlandia
Trudno się nie zgodzić ze stwierdzeniem, iż jest to jedna z najoryginalniejszych kuchni na całym świecie. Tajska sztuka kulinarna kształtowała się na przestrzeni wieków, czerpiąc m.in. z kuchni chińskiej i indyjskiej. Najbardziej charakterystycznymi składnikami stosowanymi do przyrządzania potraw są m.in. mleczko kokosowe, świeży imbir, liście limonki oraz trawa cytrynowa. Szczególnie dużym zainteresowaniem turystów cieszy się street food – okazuje się, że na ulicy można zjeść równie smacznie jak w dobrej restauracji! Hitem kuchni tajskiej jest znany na całym świecie pad thai, czyli makaron ryżowy smażony z sosem tamaryndowym, tofu, krewetkami lub kurczakiem, kiełkami fasoli mung, jajkami i orzechami ziemnymi. Inne warte spróbowania potrawy to m.in. tom yum (słodko-kwaśna zupa na bazie pasty chili), larb (sałatka z mięsem) czy pad khra pao mu kai dao (wieprzowina smażona w sosie rybnym, podawana z ryżem i ostrygami).
Grecja
Kuchnia grecka uważana jest za jedną ze zdrowszych. Oprócz tego jest bardzo prosta i bazuje na takich składnikach jak oliwa z oliwek, warzywa, baranina, ryby i owoce morza. Do potraw często serwuje się słynne chlebki pita lub ryż (używany także do tzw. greckich gołąbków, czyli dolmades). W przeciwieństwie do kuchni polskiej, rzadko używa się śmietany – jej miejsce zajmuje jogurt. Jedną z najpopularniejszych greckich potraw jest, oczywiście, musaka, czyli zapiekanka z warzyw i mięsa. Oprócz niej dużym uznaniem cieszą się m.in. horiatiki (czyli słynna grecka sałatka z fetą), souvlaki (potrawa mięsna), tzatziki (dip na bazie jogurtu, z czosnkiem i ogórkiem), gemista (faszerowane warzywa), dolmades (ryż zawijany w liście winogron) oraz pastisio (grecka zapiekanka makaronowa).
Japonia
Polakowi kuchnia japońska kojarzy się przede wszystkim z sushi, jednak to nie jedyna potrawa rodem z Kraju Kwitnącej Wiśni. Charakterystycznymi elementami gastronomii tego państwa są ryby (jedzone również na surowo), warzywa, wodorosty oraz inne owoce morza. Dania kuchni japońskiej je się pałeczkami. Zupy bywają gotowane na stole, przy użyciu węgla drzewnego lub palnika gazowego. Do najpopularniejszych dań (poza różnymi rodzajami sushi) zaliczyć można teriyaki (pieczone lub grillowane mięso alko ryby w marynacie tare), miso-shiru (tradycyjna zupa przyrządzana z różnych składników), japońskie curry oraz miso (zupa ze sfermentowanej soi). Ostatnio wielką popularnością na całym świecie cieszy się także ramen, czyli bulion z makaronem i innymi dodatkami (np. jajkiem, rybami, owocami morza, wodorostami, nasionami sezamu czy warzywami).
Francja
Kuchnia francuska uchodzi za szalenie elegancką i wyrafinowaną, choć warto pamiętać, że nie jest ona jednolita, a nurt nouvelle cuisine promuje przede wszystkim potrawy lekkie, szybkie i łatwe do przyrządzenia. Oczywiście, do flagowych składników należą żabie udka, ślimaki, bagietki, wina oraz sery. Te ostatnie cechuje ogromna różnorodność – w samej Francji jest ich aż 500 rodzajów! Francuzi chętnie używają także oliwy z oliwek, warzyw, owoców morza oraz ryb. Ulubionymi potrawami Francuzów są m.in. zupa cebulowa, quiche (placek ze słonego ciasta z wytrawnym nadzieniem), croque monsieur i croque madame (zapiekane kanapki), ratatouille (warzywne danie jednogarnkowe), crème brûlée (deser z jajek, śmietanki, wanilii i cukru, który jest karmelizowany za pomocą specjalnego palnika), croissant (rogalik z ciasta francuskiego) oraz foie gras (pasztet ze stłuszczonych wątróbek gęsich i kaczych).
Włochy
Kuchnia włoska to z pewnością najbardziej popularna kuchnia europejska, ceniona na całym świecie. Typowymi składnikami używanymi do przyrządzania dań są oliwa z oliwek, warzywa, przyprawy (m.in. bazylia, oregano, estragon, pieprz, rozmaryn czy tymianek), sery (głównie parmezan i mozzarella). Włosi uwielbiają potrawy mączne, takie jak pizza czy makarony. Poza nimi do najbardziej charakterystycznych dań w tym regionie należą polenta (potrawa ludowa przyrządzana z mąki kasztanowej lub kukurydzianej), bruschetta (grzanka z oliwą i czosnkiem, często również z pomidorami i bazylią), focaccia (rodzaj pieczywa z ciasta zbliżonego do tego na pizzę), minestrone (zupa warzywna), risotto (danie na bazie ryżu gotowanego na bulionie), ravioli (małe pierożki z nadzieniem) oraz lasagne (zapiekanka z dużych, prostokątnych płatów makaronu z dodatkami).