Sezonowe warzywa w kuchni w lipcu


Sezonowe warzywa w kuchni w lipcu

Lipiec jest jednym z najbardziej bogatych w warzywa i owoce miesięcy. Pomimo, że większość z nich dostępnych jest przez cały rok w supermarketach, zdecydowanie lepsze są, gdy rozpoczyna się ich pora. To właśnie wtedy możemy skosztować ich o wiele zdrowszych i smaczniejszych. Czasami udaje nam się zasmakować pomidorka lub ogórka prosto z ogródka. Nic nie może porównywać się z takimi smakami.  Aby nie przegapić czasu, w którym jest masa świeżych warzyw, należy zajrzeć do naszego spisu produktów sezonowych. To właśnie te pozycje królują w kuchni w lipcu.

Cukinia

W połowie lipca zaczyna się sezon na cukinię. To właśnie wtedy może skosztować jej w najlepszym wydaniu, a im młodsza, tym smaczniejsza. Zawiera potas, żelazo, magnez, witaminę PP, K, C, B1 oraz beta-karoten. Inaczej nazywana kabaczkiem, poprawia trawienie i ma właściwości odkwaszające organizm. Możemy przyrządzić z niej pyszne leczo, smaczne placuszki i kremową zupę. Niektórzy też wekują cukinię w słoikach, dzięki czemu mają dostęp do niej przez całą zimę. Może służyć za bazę do upieczenia ciasta i chleba, zrobienia zapiekanki czy makaronu z warzywami. Co ciekawe kwiaty tej rośliny są jadalne i są ciekawym dodatkiem do wielu dań.

Pomidory

Bogate w potas, likopen o działaniu przeciwutleniającym, kwas foliowy, niacynę, witaminę A, a mowa oczywiście o pomidorach. Pomimo, że dostępne są w sklepach przez cały rok, to najlepszy sezon na nie rozpoczyna się pod koniec lipca. Wszystkie rodzaje tego warzywa, malinowe, koktajlowe, śliwkowe, mają działanie antynowotworowe, wspomagają odporność, trawienie, pomagają w walce z nadwagą. Należy wspomnieć, że można przyrządzić z nich tradycyjną zupę pomidorową, ketchup, sos pomidorowy czy sok. Pyszny smak zyskamy, dodając je do zapiekanek, słonych ciast czy tarty. Możemy je zamarynować lub ususzyć na zimę, co pozwoli na cieszenie się ich świeżym smakiem przez cały rok.

Papryka

Jeśli myśleliście, że to cytryna zawiera najwięcej witaminy C, to byliście w błędzie, ponieważ cztery razy więcej ma jej papryka. To właśnie jej zbiory przypadają na lipiec. Co ważne, w przeciwieństwie do innych warzyw w papryce witamina ta nie ulega destrukcji podczas smażenia czy gotowania. Papryka to także źródło potasu, wapnia, fosforu i magnezu. Paprykę podobnie jak poprzednie warzywa można dodać do leczo lub do zupy czy sosu. Najczęściej jednak dodaje się ją do sałatek, kanapek, zapiekanek, pizzy czy tostów.

Koper włoski

Koper włoski posiada bardzo dużo właściwości zdrowotnych. Napar z niego to antidotum na niemowlęcą kolkę i bóle menstruacyjne. Fenkuł, bo tak inaczej jest nazywany, wspomaga również pracę układu oddechowego i pokarmowego. Liście kopru włoskiego dodaje się do bulionu, rosołu, zupy rybnej. Surowy fenkuł może być składnikiem sałatki lub koktajlu. Natomiast nasiona tego warzywa świetnie komponują się ze smażonymi i grillowanymi mięsami.

Ogórek

Właściwości odżywcze ogórka, powinno doceniać się szczególnie w gorące dni, gdyż zawiera prawie 97% wody i pomaga tym samym ugasić pragnienie. Mamy szczęście, że sezon na to warzywo przypada właśnie na lipiec. Ma on działanie antynowotworowe, pomaga pozbyć się nadmiaru wody z organizmu i jest stosowany jako środek na nieświeży oddech. Ogórek polecany jest także osobom będącym na diecie, cukrzykom i cierpiącym na zgagę. Jest to niezwykle popularne warzywo, a przygotować możemy z niego wiele potraw. Sos tzatziki, zupa ogórkowa, mizeria to tylko niektóre z nich. Podczas sezonu przygotowywane są weki z ogórkami kiszonymi czy piklami, które w zimę są częstym dodatkiem do obiadu.

Kukurydza

Kukurydza to najpopularniejsze zboże świata. Co najważniejsze nie zawiera ona glutenu i jest źródłem kwasów OMEGA-3, witamin oraz składników mineralnych. Kukurydza ma 60-70 proc. skrobi, sporo błonnika, białko, witaminy z grupy B, a także D, E, K oraz prowitaminę A. Jest ona niestety najczęściej modyfikowanym warzywem na świecie, dlatego warto najlepiej spożywać ją w lipcu, gdy jest na nią sezon i dostaniemy ją na straganach. W kuchni możemy zrobić z niej zupę krem, placuszki, dodać ją do sałatki, zapiekanek i naleśników. Warto spróbować również grillowanej kolby kukurydzy lub gotowanej z dodatkiem masła i soli.

Spróbuj naszego letniego menu i zarezerwuj stolik w Bubbles już dziś!

Zobacz jak wyglądają nasze dania na Facebooku i Instagramie!