Zimowa herbata – co do niej dodawać i jakie ma wartości odżywcze?


Zimowa herbata – co do niej dodawać i jakie ma wartości odżywcze?

Herbata zimowa to dla wielu osób ulubiony atrybut zimnych miesięcy. Nie tylko rozgrzewa, ale też dodaje energii i wzmacnia naszą odporność. Co najlepiej do niej dodać i jakie ma właściwości?

Jaką herbatę wykorzystać jako bazę do herbaty zimowej?

Zanim przejdziemy do składników, skupmy się najpierw na samej herbacie. Przede wszystkim warto zainwestować w prawdziwą herbatę liściastą, a nie taką z torebki. Zawsze będzie miała ona więcej aromatu i właściwości zdrowotnych. Klasycznym wyborem jest herbata czarna, która posiada antyoksydanty i pobudza. Możemy jednak równie dobrze wykorzystać herbatę zieloną, czarną czy czerwonego rooibosa.

Ciekawym pomysłem będzie też napar z lipy. Ma ona idealny smak, który idealnie komponuje się z miodem. Dodatkowo ma działanie przeciwzapalne, przeciwgorączkowe i relaksujące, więc będzie idealna na zimę.

Jakie składniki dodawać do herbaty zimowej?

Miód

Kiedy wybraliśmy już rodzaj herbaty, czas na jej dosłodzenie. Najczęściej używamy do tego miodu. Lista jego właściwości nie ma końca: obniża ciśnienie, chroni przed miażdżycą, działa bakteriobójczo i ma dużo witamin i mikroelementów. Żeby jednak cieszyć się z właściwości miodu, nie możemy wlewać go do herbaty od razu. Wtedy straci wszystkie swoje lecznicze cechy. Najlepiej poczekać z 10-15 minut aż herbata będzie letnia, ok. 45 stopni.

Jeżeli chodzi nam tylko o posłodzenie herbaty, to dobrą alternatywą będzie też syrop malinowy czy z aronii. Sprawdźmy tylko skład, żeby nie okazało się, że wlewamy do kubka sam cukier z lekkim aromatem owocowym. Oprócz zbędnych kalorii taki syrop ma też zerowe właściwości zdrowotne i równie dobrze możemy posłodzić herbatę białym cukrem.

Cytrusy

Cytryna albo pomarańcza to źródło witaminy C. Dodaje też herbacie wspaniałego smaku i aromatu. Często słyszymy jednak mit, że cytryna dodawana do herbaty może powodować raka. Rzeczywiście niektóre związki z cytryny mogą źle łączyć się z herbatą, jednak można temu zapobiec. Tutaj też warto poczekać aż herbata będzie letnia. Właśnie dlatego najlepiej nastawić wodę na herbatę, a potem odczekać z 10 minut przed dodaniem wszystkich składników.

Goździki

Kolejny klasyczny dodatek do herbaty zimowej. Goździk działa antyseptycznie, przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, łagodzi ból, wzmacnia odporność i zabija wolne rodniki, które powodują starzenie. Ich jedyny minus? Czasami pływają po powierzchni herbaty, co może irytować, dlatego warto je wbić w plasterek cytryny czy pomarańczy.

Jakie zioła dodać do herbaty zimowej?

Goździki, miód czy cytryna to nie jedyne dodatki nadające się do herbaty zimowej. Świetnie sprawdzą się też zioła. Po pierwsze zapewnią nam niesamowity aromat. Zapach ziół unoszący się z herbaty może podziałać jak mała aromaterapia. Zioła to jednak nie tylko smak czy aromat, ale też różne właściwości lecznicze. W tym celu warto dodać do herbaty gałązkę rozmarynu albo tymianku. Z innych przypraw do herbaty zimowej pasuje laska cynamonu.

Co jeszcze pasuje do zimowej herbaty?

Wszystkie powyższe składniki to pewna podstawa herbaty zimowej. Możemy przecież jednak wymyślić własną wersję i dodać kardamonu, anyżu, syropu z agawy. Osoby na diecie zamiast miodu czy syropu mogą użyć erytrolu albo ksylitolu, które posiadają mniej albo nawet zero kalorii.

Możemy też wypić alternatywę dla zimowej herbaty – chai latte. Jest to herbata ze spienionym mlekiem i przyprawami korzennymi.

Zimowa herbata w restauracji Bubbles to idealne ukoronowanie zimowego spaceru

Herbatę ze wszystkimi tymi składnikami można dostać w warszawskiej restauracji Bubbles. To idealne miejsce na przystanek po zimowym spacerze. Do rozgrzewającej herbaty możemy zamówić jeden z pysznych deserów, np. tiramisu, fondant czekoladowy albo sernik. Wypijemy tutaj nie tylko herbatę, ale też inne rozgrzewające trunki i koktajle. Do tego możemy zamówić ciekawe przekąski ze wszystkich stron świata i pyszne dania główne: burgery, pizze, sałatki, ryby, mięsa i opcje wege.