Jakie przystawki najlepiej podawać do bąbelków?


Jakie przystawki najlepiej podawać do bąbelków?

‘Szampana należy otwierać przy wielkich okazjach, małych okazjach, albo w ogóle bez okazji’ – twierdzi autorka książki Klasyczna setka, Nina Garcia. To oczywiste!

My w Bubbles doskonale wiemy, że musujący trunek idealnie komponuje się z każdym, nawet najprostszym daniem. Nie ma znaczenia, czy to kaszanka, ostrygi, foie gras czy kopytka.

Sól – podkręć smak 

Sól wydobywa z potraw smak. O nie tylko. Okazuje się, ze uwydatnia też smak alkoholu! Dlatego planując kolację z bąbelkami nie warto ograniczać się do schematycznych truskawek. Konia z rzędem temu, kto próbował połączenia szampana z… solonym popcornem albo prażonymi i solonymi orzeszkami, frytkami albo nawet chipsami! Idealne wprost do wypróbowania ‘magicznego’ działania soli na szampana są nasze migdały w soli i pikle, które serwujemy jako przegryzki.

Oliwki

Oliwki nie są stworzone wyłącznie dla martini – twierdzą znawcy tematu. Gorzko-słony smak tych owoców doskonale dopełnia musującą kwaskowość szampana. Dodają bąblom elegancji i głębi. Kto nie wiedział, musi koniecznie spróbować naszych przegryzkowych zielonych oliwek!

Na słodko – czekolada

Najlepiej gorzka. I najlepiej w towarzystwie orzechów. To niezwykle udane połączenie z każdymi bąbelkami. Bogaty, głęboki smak czekolady połączony z chrupkością orzechowego lub migdałowego serca tworzą świetne tło dla słodszego od nich szampana. W Bubbles czekoladowe tło dla bąbli stanowi doskonały i chwalony przez Klientów fondant podawany z lodami waniliowymi. Dla tych niezorientowanych – czekoladowy fondant inaczej lava cake – ciasto w formie stałej na zewnątrz a płynnej wewnątrz. Je się je na ciepło. Po przekrojeniu ciasta z wnętrza wylewa się obłędny czekoladowy ciepły mus – ktoś kiedyś porównał go z lawą płynącą z gorącego wulkanu (stąd właśnie nazwa ciastka).

Ostrygi

To klasyka gatunku. Nie ma znaczenia, czy podajemy je smażone, grillowane czy surowe – szampan tworzy z nimi parę idealną. Tym, którzy nie mają pewności, jaki rodzaj ostryg smakuje z szampanem najlepiej, podpowiedź: spróbujcie! Być może lepiej z szampanem komponować się wam będą małże z smażone z dodatkami i sosami, być może waszym smakiem będą ostrygi surowe. Tych drugich spróbować możecie u nas. Podajemy je saute – na lodzie z kawałkami cytryny. Jeśli natomiast ostrygi to zbyt ‘głęboka woda’, swoją przygodę z łączeniem bąbli z morskimi smakami zacznijcie od krewetek. Smak delikatnego mięsa tych skorupiaków uzupełnione smakiem lekkiego szampana, to świetny wybór. Mamy w karcie doskonałe krewetki z piklowanym mango – są grzechu warte, jak twierdzą nasi goście!

Sery

Szampany i wina musujące idealnie komponują się z maślano-kremowymi smakami i teksturami. Ich doskonałym uzupełnieniem będą więc wszelakie sery, bez względu na twardość, długość dojrzewania czy rodzaj mleka, z jakiego są zrobione. Próby łącznia bąbli z serami należy zacząć od klasyków – brie i camemberta. Po oswojeniu się z doskonałością tych połączeń smakowych, kolej na coś zupełnie innego – zagryzanie musujących trunków serami wyrazistymi i charakternymi: długo dojrzewającymi Parmigiano Regiano, Goudą, Edamem czy Cheddarem. Plus, dodanie do tej klasycznej pary tła w postaci owoców, orzechów czy wędlin. My w Bubbles wiemy, jak doskonale współgrają ze sobą sery i bąble, dlatego w karcie mamy naprawdę sporo do spróbowania: raclette z piklami i ziemniakami, camembert z konfiturą z figi, karczochy z kozim serem i guacamole, sałatę z owczym serem, soczewicą i burakiem marynowanym, sałatę z boczniakami, rukolą, serem Emilgrana i pestkami słonecznika, deskę serów zagrodowych, hamburger z serem Halloumi czy kanapkę Reuben.

 Kaczka

Zdaniem sommelierów – bąble idealnie sprawdzają się w połączeniu z tłustymi mięsami. Według nich – doskonale ‘spłukują’ oleistą ciężkość z języka i przygotowują organizm na kolejny kęs. Idealnym połączeniem dla szampana jest więc kaczka, smażony kurczak, stek a nawet pasztety. Nieprzekonanych zapraszamy do degustacji, mamy idealne na tę okazję: kaszankę z cebulą i chorizo, foie gras na grzance, konfitowaną nogę kaczki, stek z polędwicy wołowej i hanger stek.

Jakie przystawki najlepiej podawać do bąbelków?

Vintage

Jest osobna kategoria szampanów – vintage. To szampany jedyne w swoim rodzaju, produkowane z winogron z jednego zbioru. Stanowią mniej, niż 5% ogólnej światowej produkcji szampana, tworzone są trzy do czterech razy na dekadę, leżakują w butelkach co najmniej trzy lata i stanowią perłę w koronie najlepszych winnic. Takie, luksusowe szampany doskonale sprawdzają się z daniami cięższymi, bardziej treściwymi i ‘dojrzalszymi w smaku’. Idealnie sprawdzą się do trufli, kaczki, dziczyzny i długo dojrzewającej wołowiny. Co ważne – najlepiej z szampanem vintage łączy się mięso średnio wysmażone – chodzi o zachowanie jego soczystości. Zbyt wysuszone mięso nieprzyjemnie wyostrza, zdaniem sommelierów, smak szampana. Ponieważ mamy u siebie szampany vintage, zapraszamy do spróbowania ich z naszą szynką bellota, rozbefem z dipem musztardowym, kopytkami z sosem truflowym, konfitowaną kaczką, stekiem z polędwicy wołowej, hanger stekiem i kanapką Reuben.