Kultowy bar w Warszawie – jak Bubbles znalazło się w Top 10 w stolicy
Warszawa to nie tylko stolica naszego kraju, ale również swoista stolica polskiej gastronomii. Trzeba przyznać, że choć oferta kulinarna w Polsce z roku na rok staje się coraz bogatsza, Warszawa wciąż znana jest z największego wyboru pod tym względem. Jak można się domyślić, trafienie do dziesięciu najbardziej popularnych i najlepszych restauracji w takim mieście nie jest łatwym zadaniem, jednak Bubbles się to udało. Bardzo często jesteśmy określani jako kultowy bar w Warszawie. Dlaczego? Co sprawia, że ten lokal jest tak znany i doceniany?
Bubbles to wyjątkowe miejsce na kulinarnej mapie stolicy. Jest to już kultowy bar w tym mieście, o którym słyszała nie tylko większość Warszawiaków, lecz również wielu gości odwiedzających polską stolicę. Pierwszą rzeczą, która zwraca naszą uwagę, jest oryginalna nazwa. „Bubbles” to angielskie słowo określające bąbelki. Nazwa jest oczywistym nawiązaniem do jednego z najbardziej wykwintnych trunków, czyli szampana. Nie są to zresztą czcze obietnice, ponieważ w Bubbles znajdziemy wiele różnych rodzajów tego napoju. Pewnego rodzaju misją restauracji jest udowadnianie, że słynne „bąbelki” można spożywać na co dzień, ponieważ pasują na każda okazję oraz do wielu różnych rodzajów dań. Udając się do Bubbles, mamy okazję skosztować wiele win musujących i szampanów z każdej półki cenowej. Jak przekonują twórcy tego miejsca, wydobywają one smak potraw i pozwalają bardziej się nimi cieszyć.
Oprócz nazwy, zainteresowanie przyciągają także nietuzinkowe wnętrza restauracji. Wbrew temu, czego moglibyśmy oczekiwać od lokalu serwującego tak wytworne trunki, próżno szukać w nich sztywności i zadęcia. Pomieszczenia zostały zaaranżowane w spójnym, choć bardzo eklektycznym stylu. Jako że Bubbles to miejsce przyjazne wszystkim, stylistyka sali łączy w sobie zarówno tradycyjny klimat, jak i nowoczesność. Ściany zostały pomalowane na zdecydowany, choć jednocześnie stonowany odcień butelkowej zieleni. Meble (głównie drewniane) są piękne, ale przede wszystkim wygodne. W drewnianych skrzynkach zostały wyeksponowane książki, czasopisma oraz butelki wina. Całość sprawia bardzo ciepłe, przytulne wrażenie. Choć jest to lokal na poziomie, oryginalny wystrój pozwala nam poczuć się w nim swobodnie i niezobowiązująco. Taka decyzja idealnie wpisuje się w filozofię restauracji, która ma na celu udowodnienie, że szampan jest trunkiem dla każdego i można spożywać go w dowolnych okolicznościach – nie tylko podczas specjalnej okazji, w eleganckiej restauracji z białymi obrusami.
Warto wspomnieć także o bardzo dogodnej lokalizacji Bubbles. Restauracja mieści się w centrum Warszawy, na Placu Piłsudskiego, czyli bardzo blisko Teatru Wielkiego. Oznacza to, że lokal stanowi znakomite miejsce na obiad lub kolację po obejrzeniu spektaklu. Brzmi to zresztą bardzo spójnie i rozsądnie: po uczcie artystycznej możemy zaspokoić potrzeby swoich żołądków i kubków smakowych. Bubbles znajduje się także bardzo blisko komunikacji miejskiej, więc na posiłek bez przeszkód można się tu wybrać z dowolnego miejsca w Warszawie.
Kolejną kwestią, która z pewnością wyróżnia Bubbles na tle innych warszawskich restauracji, jest wyselekcjonowany personel. Przede wszystkim (co bardzo ważne) lokal obsługiwany jest przez osoby miłe, uprzejme i uśmiechnięte. Wiadomo, że dobry bar czy restauracja nie może istnieć bez ludzi z pasją, a dobra renoma lokalu nigdy nie jest zasługą jednej osoby, zaś wynika z wysiłków całego zespołu. W Bubbles gotują wyłącznie najlepsi kucharze, którzy dysponują odpowiednią wiedzą i doświadczeniem, a także odznaczają się doskonałym smakiem i wyczuciem. Ich dania łączą w sobie tradycję i nowoczesne podejście do gotowania, a każda z potraw podawana jest w ciekawy, nietuzinkowy sposób. Kelnerzy również podchodzą do swojej pracy z pasją i zaangażowaniem, interesując się nie tylko tym, co dzieje się na sali, ale również dobrze znając całą kartę dań i mając pojęcie o tym, co odbywa się w kuchni. To właśnie oni sprawiają, że goście Bubbles czują się tam tak dobrze, a w efekcie mają ochotę na regularne powroty. Dzięki niezwykle zaangażowanej i profesjonalnej ekipie, która tworzy ten kultowy bar, dla wielu osób Bubbles jest jednym z ulubionych miejsc w Warszawie.
Oczywiście, głównym powodem, dla którego zdarza nam się odwiedzać konkretne restauracje, są serwowane w nich potrawy. Znakomici kucharze dbają o to, by wszystko, co wyląduje na talerzach gości, było świeże i smaczne. Zachwyca już sam sposób podawania dań: każda porcja jest wyważona, kolorowa i zaspokaja nawet najbardziej wygórowane oczekiwania estetyczne. Menu jest bardzo szerokie, zwłaszcza w sekcji przystawek. Codziennie serwowana jest inna zupa dnia, a oprócz tego możemy skosztować wielu różnorodnych przekąsek, m.in. tatara z pomidorów (który jest prawdziwym hitem wśród gości), fasolki szparagowej z chorizo i bobem, pate z wędzonego śledzia, blin z wędzonym łososiem lub kawiorem i kwaśną śmietaną, foie gras, różnych rodzajów sałatek, a także polskich serów i regionalnych wędlin. Bubbles łączy w sobie zalety restauracji i delikatesów, więc jeśli chcielibyśmy zabrać jakieś produkty do domu, obsługa chętnie zapakuje je dla nas na wynos. Wśród dań głównych „gwiazdą” są kopytka z sosem truflowym, czyli danie najczęściej wybierane przez stałych bywalców restauracji. Oprócz tego w lokalu zjemy np. tagliatelle z ośmiornicą i pieczonymi pomidorami, pierś perliczki w sosie szałwiowym lub stek z polędwicy wołowej z sosem z czerwonego wina. Wszystkie dania są świeże, przygotowane z wielką dbałością, a także (co najważniejsze) przepyszne.