Odkryj wyjątkowosć Raclette
Raclette to wyjątkowy ser, pochodzący ze Szwajcarii i bardzo popularny we Francji. Jest długo-dojrzewający, pełnotłusty, średnio twardy, delikatny lub ostry, wykonany z mleka bez dodatkowych składników. Jego minimalny czas dojrzewania to trzy miesiące. Jest on kluczowym składnikiem dania o tej samej nazwie, rozpuszczanego i podawanego na specjalnych, małych patelenkach lub zapiekanego w piekarniku. Raclette to idealny pomysł na oryginalny posiłek w większym gronie. Będzie on smaczną niespodzianką i przeżyciem kulinarnym w mało znanej z tego dania Polsce.
Ser raclette
Raclette produkowany jest z mleka surowego lub pasteryzowanego. W przypadku tego pierwszego mleko podgrzewane jest jedynie do 37 °C, przy czym zachowana zostaje jego naturalna flora. Natomiast mleko przetworzone, pasteryzowane, podgrzewane jest do temperatury 72 °C – 85 °C na 20 sekund, po czym jest szybko chłodzone do temperatury 4 °C. Ser nie zawiera dodatkowych składników, a proces dojrzewania zajmuje co najmniej trzy miesiące. Zawartość tłuszczu, to co najmniej 45% tłuszczu w suchej masie. Wartość energetyczna na 100g: 340 kcal / 1424 kJ. Wartość odżywcza w 100g produktu to 25g białka, 27g tłuszczu, 0.7g wapna, 2.0g soli oraz 4.0g substancji mineralnych.
Przygotowanie Raclette
W formie klasycznej ser nakładany jest prosto z krążka sera na talerz. Jest to niezwykła atrakcja kulinarna, przy której nie brak dobrej zabawy. Tradycyjnie raclette podaje się z gotowanymi ziemniakami „w mundurkach” i dowolnymi dodatkami, takimi jak korniszony, pieczarki lub cebulki. Do przyrządzenia raclette, potrzebujemy specjalnego zestawu składającego się z grilla elektrycznego i dopasowanych, małych teflonowych patelenek. To na nich rozpuszcza się grube plastry sera, umieszczając je pod płytą grilla, na którym w tym samym czasie opiekają się warzywa, pieczywo lub mięso. Ser zeskrobywany powinien być drewnianymi łopatkami. Urządzenie stawia się w takim miejscu, aby każdy miał do niego dobry dostęp i sam mógł skomponować swój posiłek. Napoje polecane do Raclette to białe wino lub herbata. To danie zadowoli kubki smakowe wszystkich smakoszy.
Wyjątkowość Raclette
Raclette jest niezwykle wyjątkowy i opisuje go 400 lat historii. Pierwsze wzmianki o nim pojawiły się XIX wieku. W opisie dzielnicy Simplon doktora H. Schinera, w której wspomina o tradycji w Val d’Anniviers, zgodnie z którą wystawne uczty rozpoczyna się i kończy pieczonym serem. Inni autorzy pisali o wieczorach w Val d’Anniviers, podczas których pasterze piekli przy ognisku ćwiartkę okrągłego sera nad ogniem, a gdy zaczynał topnieć, zbierali masę noże i nakładali na chleb. Nazwa „raclette” pochodząca od francuskiego czasownika „racler” oznacza „zeskrobywać”, co ilustruje metodę przygotowania sera nadal stosowaną w Wallis i w całej gastronomi. Jest to danie na każdą okazję, a jej przygotowanie proste. Mimo to zapewnia gwarantowany efekt przy każdym spotkaniu.