Szybkie i proste potrawy na domówki


Szybkie i proste potrawy na domówki

Podstawą udanej domówki jest doborowe towarzystwo, jednak nie zaszkodzi również smaczne jedzenie, które umili wspólny wieczór. Podczas przyjęć urządzanych w domu nie warto za wszelką cenę silić się na wykwintność i oryginalność – znacznie lepiej sprawdzą się proste, sprawdzone dania lubiane przez wszystkich.

Każdy, kto kiedykolwiek zdecydował się na zorganizowanie imprezy w domu, wie, że najtrudniejszym zadaniem związanym z tym przedsięwzięciem jest ułożenie menu. Z jednej strony, chcemy zaimponować gościom i trafić w ich gusta, a z drugiej – spędzić w kuchni jak najmniej czasu, by mieć go jak najwięcej dla zaproszonych przyjaciół. Przyrządzane dania muszą więc być proste, szybkie i uniwersalne – tak, by każdy znalazł na stole coś dla siebie. Nie zaszkodzi również, jeśli porcje będą niewielkie. Dzięki temu uczestnicy domówki będą mogli wziąć je w dłoń i swobodnie przemieszczać się po domu. Dobra impreza to przecież taka, podczas której nie spędza się całego czasu za stołem! Ale skąd wziąć pomysły na mało skomplikowane i jednocześnie pyszne przekąski? Z pomocą przychodzi nasz zbiór sprawdzonych przepisów!

Przepisy

Quesadilla

Składniki:

  • 4 placki tortilli,
  • 8 plastrów szynki (np. konserwowej),
  • 8 plastrów sera żółtego,
  • papryka i cebula (pokrojone w paski),
  • ketchup,
  • majonez.

Na połowie każdej tortilli układamy po 2 plasterki sera i szynki oraz warzywa. Składamy na pół i smażymy z obu stron na suchej patelni, aż do zrumienienia. Każdą gotową tortillę kroimy na 4 trójkąty. Podajemy z sosem zrobionym z ketchupu i majonezu.

Trójkąty z ciasta francuskiego z pieczarkami

Składniki:

  • opakowanie gotowego ciasta francuskiego,
  • 500 g pieczarek,
  • cebula,
  • 50 g sera żółtego,
  • łyżka oleju,
  • sól i pieprz,
  • żółtko.

Cebulę i pieczarki siekamy drobno i smażymy na oleju, przyprawiając solą i pieprzem (do momentu odparowania płynu). Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach i mieszamy z pieczarkami. Ciasto francuskie kroimy na kwadraty, nadziewamy gotowym farszem i sklejamy na skos, tak aby powstały trójkąty. Smarujemy z wierzchu roztrzepanym żółtkiem i pieczemy ok. 20 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni.

Szybkie i proste potrawy na domówki

Grissini z szynką parmeńską

Składniki:

  • opakowanie grissini (paluszków chlebowych),
  • szynka parmeńska (lub inna długo dojrzewająca),
  • rukola.

Każdy paluszek owijamy szynką parmeńską, wkładając do środka po liściu rukoli (tak, aby wystawał do góry, tworząc estetyczną „chorągiewkę”).

Hummus

Składniki:

  • puszka ciecierzycy lub szklanka ugotowanej ciecierzycy,
  • 3 łyżki tahini,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 3 łyżki ciepłej wody,
  • ząbek czosnku,
  • spora szczypta kuminu,
  • sól i pieprz,
  • natka pietruszki.

Jeśli używamy ciecierzycy w puszce, odsączamy ją z zalewy. Wszystkie składniki poza pietruszki blendujemy na gładką masę (jeśli całość wyjdzie za gęsta, dolewamy trochę więcej wody). Dekorujemy hummus posiekaną natką pietruszki. Podajemy z pieczywem lub krakersami.

Roladki z cukinii

Składniki:

  • 2 cukinie,
  • 200 g sera typu feta,
  • 100 g serka śmietankowego (np. Philadelphia),
  • sok z połowy cytryny,
  • szczypiorek,
  • sól i grubo zmielony pieprz.

Cukinię pokroić wzdłuż w cienkie paski i krótko przypiec na patelni grillowej. Szczypiorek posiekać i wymieszać z fetą, serkiem, sokiem z cytryny oraz przyprawami. Każdy plaster cukinii posmarować grubo gotową masą i zwinąć. Gotowe roladki ustawiać pionowo na półmisku lub talerzu.

Bruschetta z pomidorami

Składniki:

  • bagietka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka masła,
  • duży pomidor malinowy,
  • mała czerwona cebula,
  • kilka listków bazylii,
  • oliwa z oliwek,
  • sól i pieprz,
  • sos balsamiczny.

Bagietkę kroimy na kromki. Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy rozgnieciony czosnek i trochę soli. Tak przygotowanym masłem czosnkowym smarujemy każdą kromkę bagietki i pieczemy w piekarniku na złoto. Cebulę siekamy, a pomidora kroimy w kostkę. Mieszamy warzywa z odrobiną oliwy, częścią posiekanych liści bazylii, solą i pieprzem. Tak przygotowany farsz układamy na gorących grzankach. Skrapiamy sosem balsamicznym i dekorujemy bazylią.

Guacamole

Składniki:

  • duże, dojrzałe awokado,
  • sok z 1 limonki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół świeżej papryczki chili,
  • pół czerwonej cebuli,
  • 4 pomidorki koktajlowe,
  • oliwa z oliwek,
  • sól, pieprz,
  • świeża kolendra.

Awokado myjemy, przekrajamy wzdłuż i wyjmujemy pestkę. Wyjmujemy miąższ i blendujemy z sokiem z limonki. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekaną papryczkę, pokrojone pomidorki i cebulę. Doprawić solą i pieprzem, dodać odrobinę oliwy i wymieszać na pastę. Podawać ze świeżą bagietką, krakersami, chipsami lub nachosami.

Sałatka Cezar z kurczakiem

Składniki:

  • 300 g filetu z kurczaka,
  • łyżka oliwy + odrobina do skropienia,
  • pół sporej główki sałaty rzymskiej,
  • 6 łyżek tartego parmezanu (może być też grana padano),
  • bagietka o długości 10 cm,
  • 4 łyżki majonezu,
  • mały ząbek czosnku,
  • łyżeczka musztardy,
  • 1 i 1/2 łyżeczki soku z cytryny lub łyżeczka octu winnego,
  • łyżeczka sosu worcestershire.

Kurczaka kroimy na 4 części, przyprawiamy solą i pieprzem oraz smarujemy oliwą. Smażymy na patelni grillowej (może być też zwykła) przez ok. 4 min z każdej strony (w międzyczasie można skrapiać dodatkową porcją oliwy). Odkładamy na talerz i studzimy. Bagietkę kroimy w kostkę i smażymy na małym ogniu na tej samej patelni, co chwilę mieszając. Chrupkie grzanki odkładamy na talerz. Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z majonezem, sokiem z cytryny (lub octem), musztardą, sosem worcestershire oraz solą i pieprzem. Sałatę myjemy, siekamy, mieszamy z połową sosu i wkładamy do miski. Dodajemy kurczaka pokrojonego w paski, skrapiamy pozostałą częścią sosu, posypujemy tartym serem i grzankami z bagietki.

Szybkie i proste potrawy na domówki