Szybkie i proste potrawy na domówki
Podstawą udanej domówki jest doborowe towarzystwo, jednak nie zaszkodzi również smaczne jedzenie, które umili wspólny wieczór. Podczas przyjęć urządzanych w domu nie warto za wszelką cenę silić się na wykwintność i oryginalność – znacznie lepiej sprawdzą się proste, sprawdzone dania lubiane przez wszystkich.
Każdy, kto kiedykolwiek zdecydował się na zorganizowanie imprezy w domu, wie, że najtrudniejszym zadaniem związanym z tym przedsięwzięciem jest ułożenie menu. Z jednej strony, chcemy zaimponować gościom i trafić w ich gusta, a z drugiej – spędzić w kuchni jak najmniej czasu, by mieć go jak najwięcej dla zaproszonych przyjaciół. Przyrządzane dania muszą więc być proste, szybkie i uniwersalne – tak, by każdy znalazł na stole coś dla siebie. Nie zaszkodzi również, jeśli porcje będą niewielkie. Dzięki temu uczestnicy domówki będą mogli wziąć je w dłoń i swobodnie przemieszczać się po domu. Dobra impreza to przecież taka, podczas której nie spędza się całego czasu za stołem! Ale skąd wziąć pomysły na mało skomplikowane i jednocześnie pyszne przekąski? Z pomocą przychodzi nasz zbiór sprawdzonych przepisów!
Przepisy
Quesadilla
Składniki:
- 4 placki tortilli,
- 8 plastrów szynki (np. konserwowej),
- 8 plastrów sera żółtego,
- papryka i cebula (pokrojone w paski),
- ketchup,
- majonez.
Na połowie każdej tortilli układamy po 2 plasterki sera i szynki oraz warzywa. Składamy na pół i smażymy z obu stron na suchej patelni, aż do zrumienienia. Każdą gotową tortillę kroimy na 4 trójkąty. Podajemy z sosem zrobionym z ketchupu i majonezu.
Trójkąty z ciasta francuskiego z pieczarkami
Składniki:
- opakowanie gotowego ciasta francuskiego,
- 500 g pieczarek,
- cebula,
- 50 g sera żółtego,
- łyżka oleju,
- sól i pieprz,
- żółtko.
Cebulę i pieczarki siekamy drobno i smażymy na oleju, przyprawiając solą i pieprzem (do momentu odparowania płynu). Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach i mieszamy z pieczarkami. Ciasto francuskie kroimy na kwadraty, nadziewamy gotowym farszem i sklejamy na skos, tak aby powstały trójkąty. Smarujemy z wierzchu roztrzepanym żółtkiem i pieczemy ok. 20 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni.
Grissini z szynką parmeńską
Składniki:
- opakowanie grissini (paluszków chlebowych),
- szynka parmeńska (lub inna długo dojrzewająca),
- rukola.
Każdy paluszek owijamy szynką parmeńską, wkładając do środka po liściu rukoli (tak, aby wystawał do góry, tworząc estetyczną „chorągiewkę”).
Hummus
Składniki:
- puszka ciecierzycy lub szklanka ugotowanej ciecierzycy,
- 3 łyżki tahini,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 3 łyżki ciepłej wody,
- ząbek czosnku,
- spora szczypta kuminu,
- sól i pieprz,
- natka pietruszki.
Jeśli używamy ciecierzycy w puszce, odsączamy ją z zalewy. Wszystkie składniki poza pietruszki blendujemy na gładką masę (jeśli całość wyjdzie za gęsta, dolewamy trochę więcej wody). Dekorujemy hummus posiekaną natką pietruszki. Podajemy z pieczywem lub krakersami.
Roladki z cukinii
Składniki:
- 2 cukinie,
- 200 g sera typu feta,
- 100 g serka śmietankowego (np. Philadelphia),
- sok z połowy cytryny,
- szczypiorek,
- sól i grubo zmielony pieprz.
Cukinię pokroić wzdłuż w cienkie paski i krótko przypiec na patelni grillowej. Szczypiorek posiekać i wymieszać z fetą, serkiem, sokiem z cytryny oraz przyprawami. Każdy plaster cukinii posmarować grubo gotową masą i zwinąć. Gotowe roladki ustawiać pionowo na półmisku lub talerzu.
Bruschetta z pomidorami
Składniki:
- bagietka,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżka masła,
- duży pomidor malinowy,
- mała czerwona cebula,
- kilka listków bazylii,
- oliwa z oliwek,
- sól i pieprz,
- sos balsamiczny.
Bagietkę kroimy na kromki. Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy rozgnieciony czosnek i trochę soli. Tak przygotowanym masłem czosnkowym smarujemy każdą kromkę bagietki i pieczemy w piekarniku na złoto. Cebulę siekamy, a pomidora kroimy w kostkę. Mieszamy warzywa z odrobiną oliwy, częścią posiekanych liści bazylii, solą i pieprzem. Tak przygotowany farsz układamy na gorących grzankach. Skrapiamy sosem balsamicznym i dekorujemy bazylią.
Guacamole
Składniki:
- duże, dojrzałe awokado,
- sok z 1 limonki,
- 2 ząbki czosnku,
- pół świeżej papryczki chili,
- pół czerwonej cebuli,
- 4 pomidorki koktajlowe,
- oliwa z oliwek,
- sól, pieprz,
- świeża kolendra.
Awokado myjemy, przekrajamy wzdłuż i wyjmujemy pestkę. Wyjmujemy miąższ i blendujemy z sokiem z limonki. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekaną papryczkę, pokrojone pomidorki i cebulę. Doprawić solą i pieprzem, dodać odrobinę oliwy i wymieszać na pastę. Podawać ze świeżą bagietką, krakersami, chipsami lub nachosami.
Sałatka Cezar z kurczakiem
Składniki:
- 300 g filetu z kurczaka,
- łyżka oliwy + odrobina do skropienia,
- pół sporej główki sałaty rzymskiej,
- 6 łyżek tartego parmezanu (może być też grana padano),
- bagietka o długości 10 cm,
- 4 łyżki majonezu,
- mały ząbek czosnku,
- łyżeczka musztardy,
- 1 i 1/2 łyżeczki soku z cytryny lub łyżeczka octu winnego,
- łyżeczka sosu worcestershire.
Kurczaka kroimy na 4 części, przyprawiamy solą i pieprzem oraz smarujemy oliwą. Smażymy na patelni grillowej (może być też zwykła) przez ok. 4 min z każdej strony (w międzyczasie można skrapiać dodatkową porcją oliwy). Odkładamy na talerz i studzimy. Bagietkę kroimy w kostkę i smażymy na małym ogniu na tej samej patelni, co chwilę mieszając. Chrupkie grzanki odkładamy na talerz. Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z majonezem, sokiem z cytryny (lub octem), musztardą, sosem worcestershire oraz solą i pieprzem. Sałatę myjemy, siekamy, mieszamy z połową sosu i wkładamy do miski. Dodajemy kurczaka pokrojonego w paski, skrapiamy pozostałą częścią sosu, posypujemy tartym serem i grzankami z bagietki.