Zupy – najlepszy sposób na rozgrzanie
Za oknami prawdziwa, chłodna jesień. Po wielu miesiącach słonecznej pogody zimno szczególnie daje się we znaki. Każdy radzi sobie z nim tak, jak potrafi: nosząc ciepłe, wełniane ubrania, biorąc gorące kąpiele lub jedząc dania powszechnie uważane za rozgrzewające. Do łask powróciły zupy – pożywne, pełne witamin, a dzięki odpowiednim przyprawom – również zapobiegające wychłodzeniu organizmu. Jakie zupy sprawdzają się najlepiej podczas jesiennych chłodów?
Wiosna i lato nie sprzyjają zajadaniu się aromatycznymi zupami – wysokie temperatury skłaniają nas raczej do sięgania po orzeźwiające sałatki i chłodniki. Z kolei podczas chłodniejszych miesięcy większość z nas ma ochotę na bardziej treściwe jedzenie podawane na gorąco. Do potraw, które znakomicie się sprawdzają podczas jesieni i zimy, należą również zupy. Najlepsze są te przepisy, które uwzględniają rozgrzewające działanie określonych składników i przypraw, takich jak imbir, cynamon, czosnek czy kurkuma. Jakie zupy skutecznie nas rozgrzeją w długie, jesienne wieczory?
Przepisy
Zupa krem z papryki
Składniki:
- 3 czerwone papryki,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 2 i 1/2 szklanki bulionu,
- łyżka masła,
- łyżka oliwy,
- cebula,
- marchewka,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżeczka tymianku,
- 2 łyżki czosnku niedźwiedziego,
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki lub pieprzu cayenne,
- sól i pieprz,
W dużym garnku rozgrzewamy oliwę i masło, a następnie podsmażamy na nich posiekaną cebulę. Dodajemy czosnek pokrojony w plasterki i chwilę podsmażamy. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, a następnie wrzucamy do garnka i podsmażamy wszystko razem przez ok. 5 min. Po tym czasie dodajemy przyprawy i mieszamy. Wlewamy bulion i koncentrat, zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 10 min. Miksujemy za pomocą blendera ręcznego. Już na talerzach posypujemy startym parmezanem. Podajemy z grzankami czosnkowymi.
Zupa dyniowa o smaku curry
Składniki:
- 750 g obranej dyni,
- 3 szklanki bulionu,
- 250 g ziemniaków,
- 2 pomidory,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oliwy,
- łyżeczka kurkumy,
- 2 łyżeczki przyprawy curry,
- 1/2 szklanki mleczka kokosowego z puszki,
- sól.
Dynię i ziemniaki kroimy w kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej posiekaną cebulę oraz pokrojony w plasterki czosnek. Dodajemy ziemniaki i dynię, solimy i smażymy przez ok. 5 min, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec smażenia dodajemy curry i kurkumę. Wlewamy bulion i gotujemy przez ok. 10 min na średnim ogniu (od momentu zagotowania). Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w ćwiartki i usuwamy nasiona. Kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Mieszamy i gotujemy przez ok. 10 min (aż warzywa będą miękkie). Dodajemy mleczko kokosowe i miksujemy za pomocą blendera.
Zupa marokańska
Składniki:
- 100 g opłukanej czerwonej soczewicy,
- litr bulionu,
- 2 średnie cebule,
- ząbek czosnku,
- 5-6 łyżek oliwy z oliwek,
- 200 g pomidorów z puszki,
- 1 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 1/2 łyżeczki sproszkowanego kminu indyjskiego,
- 1/2 mielonej kolendry,
- 1/2 pozbawionej pestek, pokrojonej czerwonej papryczki chili,
- łyżka brązowego cukru,
- sól i pieprz,
- gęsty jogurt naturalny,
- świeża kolendra.
W garnku rozgrzewamy 3 łyżki oliwy, wrzucamy jedną, drobno posiekaną cebulę i smażymy przez ok. 2-3 min. Dodajemy rozgnieciony czosnek, łyżeczkę cynamonu, kmin indyjski i mieloną kolendrę. Smażymy przez 2 min, ciągle mieszając. Dodajemy pomidory, soczewicę oraz bulion. Gotujemy przez ok. 30 min (do momentu, gdy soczewica zacznie się rozpadać). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W czasie, gdy zupa się gotuje, rozgrzewamy pozostałą część oliwy i smażymy drugą, posiekaną cebulę przez ok. 2 min (aż cebula stanie się lekko brązowa). Dodajemy cukier, 1/2 łyżeczki cynamonu oraz papryczkę chili. Smażymy przez ok. 1 min, cały czas mieszając. Zupę wlewamy do misek lub głębokich talerzy, dodajemy karmelizowaną cebulę, polewamy łyżką jogurtu i posypujemy świeżą kolendrą.
Zupa czosnkowa
Składniki:
- 1 1/2 główki czosnku,
- 6 ziemniaków,
- 3 łyżki masła,
- 150 g sera żółtego,
- 1 l gorącej wody,
- 1 listek laurowy,
- sól i biały pieprz,
- bagietka.
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Dwie łyżki masła rozgrzewamy w garnku, wrzucamy ziemniaki i podsmażamy przez ok. 5 min, pod koniec dodając obrane ząbki czosnku (jeden zostawiamy do grzanek). Zalewamy wrzątkiem, dodajemy liść laurowy, sól i pieprz. Gotujemy przez 30 min, wyjmujemy liść i miksujemy całość za pomocą blendera ręcznego. Bagietkę kroimy na kromki, smarujemy łyżką masła wymieszaną z rozgniecionym ząbkiem czosnku i podpiekamy w piekarniku. Zupę podajemy posypaną serem, w towarzystwie grzanek czosnkowych.
Zupa marchewkowa z imbirem
Składniki:
- 250 g marchewki,
- cebula,
- 2 łyżki masła,
- pietruszka,
- 300 ml bulionu warzywnego,
- 1/2 łyżeczki drobno startej skórki z pomarańczy,
- łyżka imbiru startego na tarce o drobnych oczkach,
- 80 ml śmietanki 30%,
- sól i pieprz.
Masło rozgrzewamy w garnku i podsmażamy na nim posiekaną cebulę. Marchewkę oraz pietruszkę obieramy i kroimy w plasterki. Wrzucamy warzywa do garnka i smażymy przez ok. 15 min. Dodajemy skórkę pomarańczową, imbir i bulion. Gotujemy przez ok. 25 min (do miękkości). Miksujemy zupę ze śmietanką, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.