Zupy – najlepszy sposób na rozgrzanie


Zupy – najlepszy sposób na rozgrzanie

Za oknami prawdziwa, chłodna jesień. Po wielu miesiącach słonecznej pogody zimno szczególnie daje się we znaki. Każdy radzi sobie z nim tak, jak potrafi: nosząc ciepłe, wełniane ubrania, biorąc gorące kąpiele lub jedząc dania powszechnie uważane za rozgrzewające. Do łask powróciły zupy – pożywne, pełne witamin, a dzięki odpowiednim przyprawom – również zapobiegające wychłodzeniu organizmu. Jakie zupy sprawdzają się najlepiej podczas jesiennych chłodów?

Wiosna i lato nie sprzyjają zajadaniu się aromatycznymi zupami – wysokie temperatury skłaniają nas raczej do sięgania po orzeźwiające sałatki i chłodniki. Z kolei podczas chłodniejszych miesięcy większość z nas ma ochotę na bardziej treściwe jedzenie podawane na gorąco. Do potraw, które znakomicie się sprawdzają podczas jesieni i zimy, należą również zupy. Najlepsze są te przepisy, które uwzględniają rozgrzewające działanie określonych składników i przypraw, takich jak imbir, cynamon, czosnek czy kurkuma. Jakie zupy skutecznie nas rozgrzeją w długie, jesienne wieczory?

Przepisy

Zupa krem z papryki

Składniki:

  • 3 czerwone papryki,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2 i 1/2 szklanki bulionu,
  • łyżka masła,
  • łyżka oliwy,
  • cebula,
  • marchewka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżeczka tymianku,
  • 2 łyżki czosnku niedźwiedziego,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki lub pieprzu cayenne,
  • sól i pieprz,

W dużym garnku rozgrzewamy oliwę i masło, a następnie podsmażamy na nich posiekaną cebulę. Dodajemy czosnek pokrojony w plasterki i chwilę podsmażamy. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, a następnie wrzucamy do garnka i podsmażamy wszystko razem przez ok. 5 min. Po tym czasie dodajemy przyprawy i mieszamy. Wlewamy bulion i koncentrat, zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 10 min. Miksujemy za pomocą blendera ręcznego. Już na talerzach posypujemy startym parmezanem. Podajemy z grzankami czosnkowymi.

Zupa dyniowa o smaku curry

Składniki:

  • 750 g obranej dyni,
  • 3 szklanki bulionu,
  • 250 g ziemniaków,
  • 2 pomidory,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy,
  • łyżeczka kurkumy,
  • 2 łyżeczki przyprawy curry,
  • 1/2 szklanki mleczka kokosowego z puszki,
  • sól.

Dynię i ziemniaki kroimy w kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej posiekaną cebulę oraz pokrojony w plasterki czosnek. Dodajemy ziemniaki i dynię, solimy i smażymy przez ok. 5 min, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec smażenia dodajemy curry i kurkumę. Wlewamy bulion i gotujemy przez ok. 10 min na średnim ogniu (od momentu zagotowania). Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w ćwiartki i usuwamy nasiona. Kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Mieszamy i gotujemy przez ok. 10 min (aż warzywa będą miękkie). Dodajemy mleczko kokosowe i miksujemy za pomocą blendera.

Zupy – najlepszy sposób na rozgrzanie Bubbles Warszawa

Zupa marokańska

Składniki:

  • 100 g opłukanej czerwonej soczewicy,
  • litr bulionu,
  • 2 średnie cebule,
  • ząbek czosnku,
  • 5-6 łyżek oliwy z oliwek,
  • 200 g pomidorów z puszki,
  • 1 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanego kminu indyjskiego,
  • 1/2 mielonej kolendry,
  • 1/2 pozbawionej pestek, pokrojonej czerwonej papryczki chili,
  • łyżka brązowego cukru,
  • sól i pieprz,
  • gęsty jogurt naturalny,
  • świeża kolendra.

W garnku rozgrzewamy 3 łyżki oliwy, wrzucamy jedną, drobno posiekaną cebulę i smażymy przez ok. 2-3 min. Dodajemy rozgnieciony czosnek, łyżeczkę cynamonu, kmin indyjski i mieloną kolendrę. Smażymy przez 2 min, ciągle mieszając. Dodajemy pomidory, soczewicę oraz bulion. Gotujemy przez ok. 30 min (do momentu, gdy soczewica zacznie się rozpadać). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W czasie, gdy zupa się gotuje, rozgrzewamy pozostałą część oliwy i smażymy drugą, posiekaną cebulę przez ok. 2 min (aż cebula stanie się lekko brązowa). Dodajemy cukier, 1/2 łyżeczki cynamonu oraz papryczkę chili. Smażymy przez ok. 1 min, cały czas mieszając. Zupę wlewamy do misek lub głębokich talerzy, dodajemy karmelizowaną cebulę, polewamy łyżką jogurtu i posypujemy świeżą kolendrą.

Zupa czosnkowa

Składniki:

  • 1 1/2 główki czosnku,
  • 6 ziemniaków,
  • 3 łyżki masła,
  • 150 g sera żółtego,
  • 1 l gorącej wody,
  • 1 listek laurowy,
  • sól i biały pieprz,
  • bagietka.

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Dwie łyżki masła rozgrzewamy w garnku, wrzucamy ziemniaki i podsmażamy przez ok. 5 min, pod koniec dodając obrane ząbki czosnku (jeden zostawiamy do grzanek). Zalewamy wrzątkiem, dodajemy liść laurowy, sól i pieprz. Gotujemy przez 30 min, wyjmujemy liść i miksujemy całość za pomocą blendera ręcznego. Bagietkę kroimy na kromki, smarujemy łyżką masła wymieszaną z rozgniecionym ząbkiem czosnku i podpiekamy w piekarniku. Zupę podajemy posypaną serem, w towarzystwie grzanek czosnkowych.

Zupa marchewkowa z imbirem

Składniki:

  • 250 g marchewki,
  • cebula,
  • 2 łyżki masła,
  • pietruszka,
  • 300 ml bulionu warzywnego,
  • 1/2 łyżeczki drobno startej skórki z pomarańczy,
  • łyżka imbiru startego na tarce o drobnych oczkach,
  • 80 ml śmietanki 30%,
  • sól i pieprz.

Masło rozgrzewamy w garnku i podsmażamy na nim posiekaną cebulę. Marchewkę oraz pietruszkę obieramy i kroimy w plasterki. Wrzucamy warzywa do garnka i smażymy przez ok. 15 min. Dodajemy skórkę pomarańczową, imbir i bulion. Gotujemy przez ok. 25 min (do miękkości). Miksujemy zupę ze śmietanką, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Zupy – najlepszy sposób na rozgrzanie Bubbles Warszawa