Catering – Czym się kierować przy jego wyborze?


Catering – Czym się kierować przy jego wyborze?

Catering staje się coraz bardziej popularnym rozwiązaniem, jednak wbrew pozorom, jego wybór nie należy do najłatwiejszych zadań. Sprawy nie ułatwia fakt, iż to właśnie od jakości jedzenia w dużej mierze zależy powodzenie całego przedsięwzięcia: konferencji, spotkania biznesowego czy imprezy w gronie rodziny i przyjaciół. Jakie kryteria należy brać pod uwagę podczas decydowania się na konkretny catering? Czym charakteryzuje się dobra firma gastronomiczna?

W ostatnim czasie presja dotycząca organizacji różnego rodzaju imprez znacznie wzrosła. Urodziny, imieniny, rocznice, nie wspominając o chrzcinach, komuniach i weselach, stały się ogromnymi przedsięwzięciami, podczas których trzeba zwracać uwagę na wiele rozmaitych szczegółów. Słynna polska gościnność spotkała się z zachodnią modą na nowoczesne i stylowe przyjęcia, co spowodowało, że poprzeczka jest zawieszona wysoko jak nigdy wcześniej. Idąc na tego typu imprezę, często oceniamy decyzje podjęte przez gospodarzy: od wyboru miejsca spotkania, poprzez dekoracje i muzykę, aż po serwowane potrawy. Smak tych ostatnich jest jednym z głównych czynników decydujących o tym, czy przyjęcie można zaliczyć do udanych. Nie bez znaczenia jest również sposób podania i wygląd dań: dobre restauracje przyzwyczaiły nas do dbałości o ten aspekt i zależy nam, by spożywane przez nas posiłki charakteryzowały się nie tylko świeżością i wysoką jakością, ale również zwracającą uwagę estetyką. Z tego powodu catering zdaje się rozwiązaniem idealnym.

W związku z tak wygórowanymi oczekiwaniami, coraz mniej osób decyduje się na samodzielne przygotowanie i podanie poczęstunku. I bardzo dobrze: rzadko zdajemy sobie sprawę z tego, jak trudnym zadaniem jest przyrządzenie posiłku dla kilkudziesięciu, a nawet kilkuset osób. Taka skala przedsięwzięcia może przerosnąć nawet najzdolniejszego domowego „kucharza”, nie wspominając o presji czasu i stresie. Znacznie praktyczniejsze jest powierzenie tego zadania wykwalifikowanym kucharzom, a także firmom lub restauracjom, które świadczą catering. Ich przewagą jest to, że dysponują odpowiednią liczbą personelu, profesjonalnym sprzętem oraz trudnym do przecenienia doświadczeniem.

Catering znacznie ułatwia przygotowania do imprezy, taka decyzja generuje dodatkową trudność związaną z wyborem odpowiedniej firmy. Czym należy kierować się podczas podejmowania takiej decyzji? Jak znaleźć wykonawcę, który sprosta wymaganiom naszym i naszych gości?

Po pierwsze: bogate menu

Nie istnieje zestaw dań, który trafiłby w upodobania wszystkich ludzi. Z tego powodu dobra, profesjonalna firma, która ma w swojej ofercie catering, powinna dysponować rozbudowaną kartą potraw, dzięki którym jest w stanie zaspokoić potrzeby różnych klientów. Układając menu na imprezę, musimy wziąć pod uwagę zarówno własny gust, jak i preferencje naszych gości. Warto również zapytać ich o ewentualne nietolerancje pokarmowe i stosowane diety – niektóre osoby w ogóle nie jedzą mięsa, inne ze względu na stan zdrowia są zmuszone do unikania cukru czy glutenu. Nie ma sensu płacić za porcję czegoś, co zostanie nietknięte: w ten sposób nie tylko nie zaspokoimy głodu części gości, ale również zmarnujemy wydane pieniądze.

Planując jadłospis, musimy także pomyśleć o równowadze: odpowiednie proporcje pomiędzy daniami na ciepło i na zimno, kompromis pomiędzy klasyką a nowoczesnością oraz dobór potraw, które nie są ani zbyt lekkie, ani za ciężkie zagwarantują nam, że goście będą zadowoleni.

Catering, Bubbbles Bar Warszawa

Po drugie: możliwość spróbowania dań

Oczywiście, bardzo ważny jest także smak serwowanych potraw. Nie da się go ocenić poprzez samo czytanie menu czy przeglądanie nawet najlepiej zaprojektowanej strony internetowej: należy po prostu ich spróbować. Dobra firma cateringowa lub restauracja świadcząca takie usługi, nie stroni od udostępniania próbek swoim klientom – jeśli są one dostępne, oznacza to, że przedsiębiorstwo wierzy w jakość oferowanych przez siebie usług i nie boi się ocen. Dobrym (jeśli nie najlepszym) sposobem jest też przetestowanie jedzenia „anonimowo”, czyli odwiedzając daną restaurację (jeśli jest otwarta dla pojedynczych klientów) lub idąc na imprezę, którą obsługuje konkretna firma cateringowa.

Po trzecie: opinie innych klientów

Podobnie jak w przypadku innego rodzaju przedsiębiorstw, opinie na temat firm, które mają w swojej ofercie catering, również można znaleźć w internecie. Zadowoleni (a także zawiedzeni) klienci często chętnie dzielą się swoimi doświadczeniami ze światem. Oczywiście, należy wziąć pod uwagę czas, od jakiego dana firma znajduje się na rynku: te starsze z pewnością będą miały więcej komentarzy, a nowe mogą nie mieć ich nawet wcale. To nie zawsze świadczy o ich poziomie: dopiero rozwijające się przedsiębiorstwa często bardzo starają się o zadowolenie klientów, co przekłada się wręcz na większą dbałość o szczegóły i wyższą jakość usług.

Po czwarte: cena

W przypadku jedzenia cena bardzo często idzie w parze z jakością. Nie powinno to stanowić zaskoczenia: zarówno dobre składniki, jak i praca wykwalifikowanych kucharzy mają swoją cenę. Z tego powodu nie warto szukać jak najtańszych usług: podejrzanie niska cena często prowadzi do niezadowolenia z zamówionego menu, a sam catering jest na poziomie adekwatnym do ceny. Jeśli zależy nam na niewielkich kosztach, najlepiej postawić na kompromis i wybrać firmę ze średniej półki lub droższą i użyć własnej zastawy, dekoracji itp.

+ There are no comments

Add yours