Kultura jedzenia tapas w restauracji


Kultura jedzenia tapas  w restauracji

Tapas to wielka kulinarna tradycja. Jest symbolem stylu życia. Nie jest tylko zwykłym jedzeniem, a ogromną przyjemnością, doborowym towarzystwem, odkrywaniem nowych miejsc, smaków i ludzi. W Andaluzji nadal utrzymywany jest zwyczaj, że do każdego zamawianego alkoholu tapas są podawane w gratisie. Są symbolem radości ze wspólnego celebrowania.

Czym są tapas?

Nazwa tapas wywodzi się od słowa „tapa”, co oznacza w języku hiszpańskim „przykrywkę, wieczko”. Są to małe przekąski, które zachwycają swoim smakiem, a przede wszystkim prostotą. Forma, w której są podawane, różni się w zależności od lokalu oraz regionu Hiszpanii. Możemy otrzymać je zarówno na ciepło, jak i na zimno. Tapas to hiszpańska kuchania w miniaturowej wersji. Otrzymujemy w nich to, co najlepsze, a zamówić je można w praktycznie każdym barze tego kraju.

Historia

Tapas swoją historią sięgają aż do XIII wieku. Ich pomysłodawcą miał być król Kastylii i Leonu Alfons X Mądry. Podczas choroby stracił on kompletnie apetyt, więc lekarze zalecili mu jeść i pić bardzo niewiele. Gdy wyzdrowiał, stwierdził, że to dzięki jedzeniu niewielkich przekąsek i piciu wina, wrócił do pełni sił. Z tego powodu wydał zarządzenie, które nakazywało wszystkim tawernom w Kastylii podawanie wina z dodatkiem małej porcji jedzenia. Pomysł ten bardzo spodobał się ówczesnym podwładnym.

Inna historia mówi o wieku XIX, w którym król Alfons XIII w Kadyksie zamówił kieliszek wina i otrzymał go przykryty plasterkiem szynki. Pełnił on funkcję wieczka, co miało chronić trunek przed kurzem i piaskiem unoszącym się w tawernie. Pomysł ten przypadł królowi do gustu, a legenda ta uważana jest za najbardziej prawdopodobną genezę powstania tapas.

Trzecie opowieść mówi o wiejskich rejonach Sewilli, w których spożywano duże ilości piwa. Dla zachowania jego smaku i bąbelków przykrywano je talerzykami. Aby nie były one puste, zaczęto kłaść na nie darmowe przekąski, takie jak oliwki, plasterki szynki lub sera. To bardzo zachęcało gości do ponownych odwiedzin.

Tapas restauracje Warszawa Bubbles
 

Zasady jedzenia tapas

Najważniejszą zasadą jedzenia tapas, jest to, że nie wolno jeść ich samemu. Tej żelaznej reguły przestrzegają wszyscy Hiszpanie. Zalecane jest, aby jeść je na stojąco, ale można też na siedząco. Normalna też jest zmiana lokalu, ale tylko w towarzystwie. Jedząc je, nie można narzekać i rozmawiać o rzeczach złych czy smutnych. Dlatego właśnie w tapas barach zawsze panuje radość, jest głośno i tłoczno.

Hiszpańska tradycja

Na każdym rogu w Hiszpanii możemy znaleźć bary i restauracje serwujące tapas. Jest to wizytówka gastronomii tego kraju, której turyści mogą pozazdrościć. Przykładowymi przystawkami są: kanapeczki, plastry szynki jamón serrano lub ibérico, oliwki, wybór serów, mini krokiety, ośmiorniczki, tortilla oraz bardziej wyszukane, nowatorskie dania. Kiedyś tapas były tylko przystawką, teraz możemy otrzymać je w postaci dania. Kucharze, którzy je przygotowują, łączą tradycję z nowoczesnością, łącząc składniki z całego świata.